Чимшир: Какво изисква и как да се грижим за него?

10362
Чимшир: Какво изисква и как да се грижим за него?
Снимка: iStock

Чимширът - престижен декоративен елемент в традиционните градини.

Когато се обсъждат българските възрожденски дворове, неизменно се появяват порти с чимшири. Грижливо отглеждани и обгрижвани от своите собственици, придават нотка на екзотика и престиж. Дори и днес чимширите често се засаждат в паркове и домашни градини. Те са високо ценени заради гъстата си, красива корона, лъскавите си листа и устойчивостта си на подрязване, което позволява да се поддържат дълго време в живи плетове с различна височина и дървесни форми.

Как да си отгледаме дърво на парите и да го накраме да цъфти

Родът чимшири обединява около 30 вида, произхождащи от Средиземноморието и Югоизточна Азия. Ботаническото име Buxus означава "гъст" на гръцки език, което се отнася до гъстотата на листата, които плътно покриват клонките. Най-често култивираният вечнозелен чимшир е Buxus sempervirens.

Как да се погрижим правилно за розите в градината през пролетта

Пролетта е подходящо време да се погрижите за розите в градината си, за да можете да се наслаждавате на тяхната красота и сладък аромат...

В естественото си местообитание то може да достигне височина от 10 м и възраст от 800 години. През годините от него са създадени много форми и сортове. Високите, компактни форми могат да се използват за създаване на жив плет и големи фигури, докато сортовете джуджета се използват за разделяне на линиите на пътеките и лехите. 

Чимширът - подходяща за жив плет

Чимширът за жив плет няма претенции към почвата и светлината. Ако се засади на слънчево място, тя ще расте буйно. Въпреки това ще се справя добре и на частична сянка. Неопитните градинари трябва да знаят, че тези храсти издържат на пресаждане на всякаква възраст и че смяната на мястото няма да им навреди изобщо. Когато се използват като жив плет, обичайната практика е да се засаждат в един ред. Ако обаче искате бързо да създадете гъста и дебела ограда като стена, засадете два реда шахматно разположени растения. По-високите видове трябва да се засаждат на разстояние 35-45 см един от друг, а джуджетата - по-гъсто. 

Цветята които обричат на самота собствениците

Подрязване с лозарски ножици

Как да отгледаме здрава и красива туя

Съществуват шест вида вечнозелени растения, две от които произхождат от Северна Америка, а четири - от Източна Азия. Това са източният ...

За да поддържате оградите и бордюрите с чимшири красиви и компактни, подрязвайте короната на всеки шест седмици от май до август. Отрязаните клони с дължина до 10 см могат да се вкоренят, за да се получат голям брой фиданки. Вкореняването трябва да се извършва в специален студен парник или директно в сенчеста леха в градината, която винаги трябва да е леко влажна. За съжаление вкореняването става много бавно и може да отнеме до една година.

През първата година след засаждането подрежете дръвчето само веднъж до 1/3 до 1/2 от височината му, за да може от основата да израснат много клони; от втората година нататък подрязвайте няколко пъти през лятото, за да сгъстите короната и да ѝ придадете желаната форма.

Подходяща височина на живия плет: 15-50 cm.

Брой растения на метър: 6-15.

Време за засаждане: от около април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Прихващане на магнолия от клонка не е трудно - ето как се прави!

Размножаване на хортензия: за какво трябва много да внимаваме?

Защо пролетното пръскане с бордолезов разтвор на овошките е толкова важно

Кога се режат розите през пролетта

Този домашен тор ще съживи и най-изсъхналите цветя

Защо китайската роза не цъфти

Експерт: Засадете това цвете до зеленчуците и те ще са по-едри от всякога

Най-добрият тор за хортензията - 3 съставки, които всички изхвърляме

Засаждане на картофи - опитните градинари слагат това в дупката

Накиснете лука в това преди да го засадите в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com