Експерти разкриват: 8 често срещани грешки при засаждане на дърво

1206
Експерти разкриват: 8 често срещани грешки при засаждане на дърво
Снимка: iStock

Важно е да знаете как да засадите дърво по правилния начин, за да сте сигурни, че то ще бъде част от двора дълги години. Когато е направено правилно, засаждането на дърво е едно от най-положителните неща, които можете да направите за вашия имот и околната среда - помага за пречистването на въздуха и осигурява дом на дивите животни.

Това може да означава и да оставите наследство за следващото поколение. Това е особено валидно, ако избирате местни дървета и дървета за сянка за вашия двор - за разлика от краткотрайните цъфтящи или плодни дървета. Може да засадите нещо, което може да живее 50-100 години, а понякога и много повече.

Още: Градинарство без вода: Как да се справяме в суша

Въпреки това е твърде лесно да се правят грешки при засаждането на дървета. Направете го погрешно и дървото ви ще се бори да процъфтява и в крайна сметка ще умре. Още по-лошо, можете да засадите дърво, което става инвазивно или причинява проблеми на вашия дом.

Открийте къде повечето хора грешат с нашето експертно ръководство.

Засаждане на дърво на грешното място

Изборът на правилното дърво за вашия имот и площ за засаждане е жизненоважен. „Мотото на арбористите за засаждане е: правилното дърво на правилното място“, казва Блейк.

На първо място, помислете как дървото ще се свърже с непосредствената си среда и дали местоположението ще побере реалната височина и разпространение на дървото, когато порасне.

„Направете всичко възможно да си представите как ще изглежда вашето дърво пораснало; може да ви помогне да се разходите из квартала си, за да видите как може да изглежда същият вид в зрял размер“, добавя Блейк.

Засаждане твърде късно

Сезонът на засаждане на дървета обикновено продължава от късна есен до средата на пролетта, но това ще бъде повлияно от вашия местен климат. В някои райони ниските температури през зимата ще затруднят засаждането на дървета.

Ако имате подходящи условия, можете да се разминете със засаждане почти по всяко време на годината“, казва Блейк. „Въпреки това летните горещини могат да стресират или убият новозасадените дървета. Огромна помощ е да дадете на дървото си възможно най-дълго време в земята преди летните жеги.

Има някои дървета, които могат да бъдат успешно засадени през лятото, но за повечето дървета изчакайте до есента или ранна пролет.

Изкопаване на дупката твърде дълбоко

Засаждането на дърво на правилната дълбочина е толкова важно, тъй като корените трябва да са изцяло под земята, а стволът трябва да е сух над земята.

Звучи лесно, но твърде дълбокото засаждане е много честа причина, поради която много дървета умират“, казва Блейк. „Коренният усет“ или „кореновата корона“ е мястото, където структурните корени се прикрепят към ствола. Това трябва да е 2,5 – 5 см. над земята.

Когато дойде време за засаждане, може да е твърде лесно да изкопаете дупката си твърде дълбоко, но след засаждането вашето ново дърво може бавно да потъне. Най-добрата дупка за засаждане е 1 път дълбочината на вашата коренова топка и 2 пъти по-широка от кореновата система.

Не наторяване на дупката за засаждане

Не забравяйте да наторите дупката за засаждане, преди да засадите дървото си, тъй като в противен случай фиданката ви няма да получи основни хранителни вещества.

„Добавянето на хранителни вещества към дупката преди засаждането на дървото помага с храната за кореновата система, когато корените започнат да се движат и растат далеч от първоначалното засаждане“, казва Коди.

Изкопайте малко компост или добре угнил оборски тор, за да стартирате дървото си по най-добрия възможен начин. Това също ще ви помогне да раздробите всякакви твърди буци пръст и да премахнете камъните.

Игнориране на кръгови корени

„Когато дърветата растат в контейнери за разсадници, корените често се удрят в стените на контейнера и започват да кръжат наоколо. Когато дървото расте по-голямо, тези корени могат да причинят нестабилност или дори това, което арбористите наричат „препасване“, когато корените задушават ствола, докато и двете продължават да растат“, обяснява Блейк.

Той препоръчва да се отърси малко пръст от корените преди засаждане, за да се види къде растат.

 „Направете всичко възможно да ги разплетете и дори да ги изрежете от формата на цилиндър, ако е необходимо. Подрязването на корените може да изглежда наистина страшно, но младите дървета са по-издръжливи, отколкото може би си мислите“, казва той.

Живите, бързо растящи дървета ще се възползват от агресивния подход тук, докато с по-деликатните дървета, които обичат сянка, трябва да се работи внимателно.

Недостатъчно поливане на вашето дърво

„Работя в бизнеса с дървета от години и грешка номер едно, която открих, е, че хората не поливат дърветата достатъчно“, казва Коди.

„Когато засаждате дървото, поливайте обилно, за да наситете дървото и околността. Също така препоръчвам воден кол, който ще поддържа почвата наситена за правилен растеж.“

Въпреки това, в стремежа си да поливате дървото си, не прекалявайте. „Твърде много вода и ще удавите дървото и то ще се наводни и ще изгние“, добавя Коди.

За да разберете колко да поливате дървото си, Блейк Уоткинс има този лесен съвет:

„Когато започвате, поливайте приблизително същия обем като първоначалния съд за засаждане, веднъж седмично през първите 2-3 години“, казва той. „Ако инсталирате напояване, уверете се, че не пръскате ствола.“

Джийн Кабалеро, съосновател на GreenPal, също препоръчва мулчиране на новото ви дърво, за да му помогне да задържи влагата. „5 – 7,6 см. слой мулч около основата на дървото, като същевременно го държи далеч от ствола, е от полза за задържане на влага и регулиране на температурата на почвата“, казва той.

Неправилното мулчиране обаче, като натрупването на мулч директно върху ствола на дървото, може да причини гниене и да привлече вредители.

Без залагане на дървета, които се нуждаят от опора

Не всички дървета изискват допълнителна опора. Дърво с коренова топка обикновено е достатъчно тежко отдолу, за да стои здраво. Въпреки това, дърво с гол корен може да се нуждае от залагане на опора – особено ако е високо.

Залагането на опора на дърво след засаждане също се препоръчва в райони със силен вятър или когато почвата е плитка и бедна.

 „Подкрепата за млади или високи дървета често се пренебрегва. Във ветровитите райони коловете и връзките могат да осигурят необходимата опора в първите години, но трябва да позволят известно естествено движение на дървото“, казва Джийн.

Още: Какви дървета не трябва да се засаждат в близост до къщата - лоши предзнаменования и опасности

Подрязване твърде рано

„Не подрязвайте дърво веднага щом е засадено“, казва Коди. „Уверете се, че се установява за сезона, преди да извършите резитба.“

След този етап структурното подрязване може да бъде полезно за насърчаване на правилното развитие на ствола.

„Въпреки това, когато засаждате, ако клонът е счупен или има издънка, която расте от ствола, тогава препоръчвам да ги отрежете или да ги извадите от дървото; Не се опитвайте да храните този клон или издънка“, добавя Коди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com