Ето кой е правилният начин за това как да направим лехи в градината си

3304
Ето кой е правилният начин за това как да направим лехи в градината си
Снимка: Ackerhelden/Luiza Puiu

През пролетта е време да оформите лехите, в които се засаждат зеленчуците в градината. Това е важно, тъй като различните видове зеленчуци растат по различен начин. Добре обработената почва ще даде повече реколта и обратно.

Няма строги правила, които да определят как да се оформят цветните лехи. Градинарите избират метод, който отговаря на техните нужди и разбирания.

Сортовете малини, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да имате в градината си

Подготовка на лехата с картофи: Ето какво трябва да знаете

Картофите са сред културите, които са задължителни във вашата градина. Стига да спазвате основни правила при отглеждане и да осигурите ...

За зеленчуци, които се нуждаят от по-рядко поливане, изберете равна повърхност на лехата. Това са ранни видове, които растат през пролетта, когато влажността на почвата е все още висока.

Сред тях са лукът, чесънът, солетите, грахът, морковите и репичките. Дълбоко вкореняващите се култури също се отглеждат на равна повърхност. Те не се нуждаят от често поливане, дори през топлите летни месеци. Такъв е случаят с дините, пъпешите и тиквите.

Често зеленчуците се отглеждат в траншеи. Формата им може да варира от ленти до квадрати. По-дълги траншеи обикновено се правят за домати, чушки, грах, боб, зеле и моркови. Този метод позволява получаването на повече продукция.

Комбинация от бразди и дълги лехи може да се направи и чрез засяване на растенията на ленти. Ширината на лехите и браздите трябва да съответства на броя на редовете. По този начин могат да се отглеждат всички видове зеленчуци.

Няма нужда от торене и поливане през лятото, ако есента направите тези лехи

Леха, която не се нуждае от наторяване и поливане, е мечтата на всеки градинар. Добрата новина е, че всеки може да си я направи. Пътув...

Друг метод е засаждането на фиталия. Този метод е подходящ за зеленчуци, които се нуждаят от често поливане и висока влажност. По този начин често се засаждат билки като чубрица, целина и магданоз. Много градинари предпочитат повдигнати лехи. Те се създават на 20-30 см над почвата. Те трябва да са слънчеви и защитени от вятър.

За да се направят такива лехи, почвата трябва да се изравни добре. Лехите се оформят, като се направи пространство с размери 1,20 x толкова широко, колкото позволява земята. Височината трябва да бъде 20-30 cm. По този начин културата се намира в по-добри условия, т.е. по-топла почва, подобрени почвени показатели и правилно поливане, така че продукцията се получава по-бързо.

Ето как се сади вкусния и полезен КАРФИОЛ

В такива почви се засява и разсад, което означава повече слънце, по-топла почва и благоприятно развитие на културата. Освен това градината изглежда по-подредена и красива. Съчетаването на култивирани и декоративни видове създава шедьовър на ландшафта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com