Градинар: Това са цветята, които се садят през есента

11132
Градинар: Това са цветята, които се садят през есента
Снимка: pixabay.com

Засаждането на цветя през есенния сезон е стратегически ход за градинарите, които искат да удължат красотата на градините си и през по-хладните месеци. Въпреки че много хора свързват пролетта и лятото с цъфтящите градини, има няколко вида цветя, които процъфтяват, когато се засаждат през есента. Тези засадени през есента цветя не само придават цвят и жизненост на градината ви, но и помагат за подготовката на почвата за предстоящата пролет. Ето някои популярни варианти за цветя, които да засадите през есента:

Забравете за конденза по прозорците с тези красиви стайни растения

  1. Маргаритки: Маргаритките са най-добрият избор за есенно засаждане. Те се предлагат в широка гама от цветове и могат да издържат на ниски температури. Техните весели, сърцевидни цветове осигуряват изблик на цвят през есента и продължават да цъфтят с прекъсвания през цялата зима при по-мек климат.
  2. Мами (хризантеми): Теменужките са класическо есенно цвете. Техните ярки червени, жълти и оранжеви нюанси ги правят идеални за градините с есенна тематика. Засадете ги в добре дренирана почва и те ще ви се отблагодарят със зашеметяваща изложба, която ще продължи до края на есенния сезон.
  3. Астри: Астрите са любими за късния сезон. С приличащите си на маргаритки цветове в лилави, розови и бели нюанси те придават допълнителен колорит на градините, когато другите цветя избледняват. Астрите също така са отлични за привличане на опрашители като пчели и пеперуди.
  4. Седум: Седумите са растения, които не изискват особена поддръжка и се развиват добре при по-ниските температури през есента. Техните сочни листа и атрактивни звездовидни цветове ги правят привлекателен избор. Сортове като Autumn Joy придават богат, топъл тон на градината.
  5. Череша: Черешите, или постни рози, се ценят заради способността им да цъфтят дори в снега. Засадете ги през есента и в края на зимата и началото на пролетта ще бъдете посрещнати с нежни, кичести цветове в различни нюанси на бяло, розово и лилаво.
  6. Кроколуси: За ранно пролетно избухване на цветовете, засадете луковиците на крокуса през есента. Тези малки, деликатни цветя се появяват веднага щом времето започне да се затопля, като често надничат през участъци от задържащ се сняг.
  7. Циклама: Цикламата е очарователно есенно и зимно цвете с уникални, издигнати нагоре венчелистчета. Те се предлагат в розови, червени и бели нюанси и придават елегантност на градината през студените месеци.
  8. Виоли: Подобно на теменужките, виолите са любими растения за хладния сезон. Те произвеждат изобилие от малки, весели цветове в широка гама от цветове и имат прекрасен аромат.

Когато засаждате цветя през есента, е важно да подготвите почвата по подходящ начин, да осигурите подходящ дренаж и достатъчно вода, за да се образуват силни корени преди настъпването на студа. С правилните грижи тези засадени през есента цветя не само ще разкрасят градината ви през есента, но и ще ви поднесат приятни изненади, когато цъфтят през зимата, запълвайки празнината между сезоните и внасяйки радост във вашето външно пространство.

Още: Кога се пресаждат цветята?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com