Как да отгледаме здрава ОРХИДЕЯ без да увехне и окапе

14172
Как да отгледаме здрава ОРХИДЕЯ без да увехне и окапе
Снимка: iStock

Отглеждането на орхидеи е трудоемък процес и изисква определени познания. За да може това екзотично растение да расте и цъфти адекватно, то се нуждае от подходящи грижи, т.е. подходяща температура, осветление, храна и най-важното - своевременно и адекватно поливане.

Характеристики на водния баланс на орхидеите

Тези цветя трябва да се поливат само когато субстратът е напълно сух. И това е едно от основните правила, които трябва да запомните. Честотата на поливане на орхидеите зависи от много фактори, включително температура, осветление, влажност и размер на саксията.

Засаждане и отглеждане на ЧЕСЪН - лесно като детска игра!

В естественото си местообитание тези цветя се подхранват от дъждовната вода. В стайна среда за напояване се използва мека топла вода. За намаляване на твърдостта може да се използва оксалова киселина, която се предлага във всеки цветарски магазин: необходима е ½ чаена лъжичка за всеки 2,5 литра вода; след един ден внимателно източете водата, така че утайката да остане на дъното. Можете също така да филтрирате водата, за да я направите по-мека.

За поливане на орхидеи у дома, както по време на цъфтежа, така и след това, използвайте слабо кисела вода. За повишаване на киселинността на водата може да се използва торф. Накиснете торбичка с торфена почва във вода за няколко часа.

Ако за поливане на орхидеи се използва дестилирана вода, тя трябва да се разреди с обикновена утаена вода. Това е така, защото водата се обезсолява по време на дестилацията. Тези цветя трябва да се поливат с топла вода с температура 30-35°C.

Разлики между поливането през зимата и лятото

Орхидеите се поливат с различна честота през лятото и зимата. През зимния сезон почвата се овлажнява по-рядко поради недостатъчното осветление, което забавя растежа и развитието на растението.

Освен това през зимата тази орхидея се нуждае от стабилен температурен режим, който не трябва да пада под 15 °C. По тази причина под саксиите с орхидеи на перваза на прозореца се поставя стиропор.

През горещия сезон това цвете трябва да се овлажнява често - 2-3 пъти седмично, с накисване.

Състоянието на корените и субстрата може да определи дали растението се нуждае от влага. Ако корените на растението са сребристи, саксията е светла и по стените ѝ има малко или никакъв конденз, цветето трябва да се полива.

Как да поливаме орхидеите по време на цъфтеж

Трябва да се отбележи, че това растение понася по-скоро липсата, отколкото излишъка на вода.

Поливането на орхидеите по време на цъфтеж се различава в някои отношения от поливането през другите периоди на растеж и развитие. По време на цъфтежа растенията трябва да се поливат често - на всеки три дни. Това трябва да се прави сутрин. За целта използвайте топла, утаена вода.

Топлите дъждове имат много положителен ефект върху орхидеите, които не искат да цъфтят. Измиването на надземните части на цветето с топла вода насърчава образуването на цветни пъпки.

Различни начини за поливане на орхидеи

Любителите на цветя вече практикуват няколко метода за домашно поливане на орхидеи Phalaenopsis, които са ефективни както през лятото, така и през зимата.

Повърхностно поливане с помощта на лейка

Това е един от най-разпространените методи, прилагани за почти всички домашни растения, независимо дали през зимата или през лятото. Поливането се извършва на тънка струя по ръба на саксията, докато водата попие в чинийката отдолу. Излишната вода не трябва да се стича и с течение на времето ще се изпари или ще подхрани основата.

Корените на растенията не са в почвата, а в субстрата, който е съставен от малки парчета кора. В резултат на това разпределението на влагата е неравномерно. С течение на времето горните части на корените стават бедни на хранителни вещества и сухи, докато долните части стават прекомерни и загниват.

В резултат на това цветовете започват да се изсушават, увяхват, пожълтяват, листата опадват и накрая самите цветове умират. Този риск се проявява по-често през зимата, когато нивото на светлината е ниско, а влажността - висока.

Отгледайте си БАМБУК на късмета сами у дома!

Бамбукът може да изглежда чудесно във всяка стая на къщата, както и в градината, но около 10 вида са достатъчно издръжливи на по-малко ...

Поливане на орхидеи чрез потапяне

Колко често трябва да се извършва това третиране? Поне веднъж седмично. Спуснете саксията с орхидеята в съд с топла утаена вода за около 15 минути, докато тя се насити напълно с вода. Този метод може да се използва на всеки етап от растежа и развитието на цветовете, дори по време на цъфтежа. За да улеснят тази процедура, опитните любители на орхидеи използват прозрачни саксии с високо дъно. Това е много удобно и подходящо за тези, които отглеждат това цвете от много години.

Когато овлажнявате орхидеите у дома по този метод, е важно да не намокрите корените на цветето, в противен случай стъблото на растението може да изгние. След като водата изчезне, растението ще се върне в първоначалното си местообитание.

Горещите душове са един от най-добрите и най-модерни варианти

Този вид поливане, който имитира естествените тропически душове, е много полезен за тези цветя. Горещият душ също така отмива мръсотията от листата и стъблата и отваря порите и стоматите.

Отгледайте дълга реколта от МАЛИНИ с тези градинарски съвети

Ако искате да имате дълготрайна реколта от малини през лятото и есента, засадете първо ремонтантни, който притежава това свойство. След...

Редувайте растенията във ваната и ги поливайте с топла вода от душа. След поливането влажността и температурата във ваната трябва да са близки до естествената среда на растеж на растението. Поради това то може да бъде оставено на мястото за известно време.

След горещия душ избършете пазвите на листата и местата на растеж с влажна кърпа, за да отстраните остатъците от вода. Честотата, с която орхидеите се нуждаят от душове с гореща вода, зависи от сезона и условията. При топло време два пъти месечно е достатъчно. През зимата душовете с гореща вода трябва да се провеждат около веднъж месечно.

Засаждане и отглеждане на вкусната и страшно полезна РУКОЛА

Поливане на орхидеи с помощта на чинийка

Това е прост и безпроблемен метод за поливане на орхидеи, при който водата се поставя в чинийка под саксията и се оставя да попие в корените на орхидеята и да се изпари в горните слоеве. Този метод се използва най-често през периода на цъфтеж. Преди да поливате орхидеите по този метод, добавете необходимото количество тор към водата за поливане. Остава само редовно да измивате чинийката, за да отстраните натрупаните остатъци от сол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com