Как да отгледате гигантски домат "Биволско сърце"

36326
Как да отгледате гигантски домат "Биволско сърце"
Снимка: БГНЕС

Доматът е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae), подобно на картофа. Използва се като храна за хората и животните.

Доматът произхожда от Централна, Южна и от южните краища на Северна Америка – от Мексико до Перу. За първи път е описан от доктора и ботаник Матиоли през 1554 г. Терминът “домат” произлиза от езика на ацтеките – “томатол”.

Доматът е зеленчук, който се използва: пресен и консервиран: като зелен домат в туршия, като сок, дресинг (кетчуп – доматен сос) или като подправка. Плодовете му са богати на витамин С, каротин, витамин Б1 и витамин Е. В допълнение към витамините се откриват значителни количества манган, желязо и мед.

Има няколко сорта домати, които се отглеждат в цял свят и в България. На-известни са “Биволско сърце”, “Момини сълзи”, “Алено сърце”, “Чери”.

“Биволско сърце”

Това е български сорт домат, най-предпочитаният за отглеждане сорт. Изключително вкусен и месест. Формата му наподобява биволско сърце. Плодовете на този сорт могат да достигнат до 2 кг. Изключително траен след беритба.

Амониев алкохол за буен растеж на разсада

Предлагаме на вашето внимание уникално средство за растеж на разсада от пипер. Този метод ми беше предложен от свекървата ми, която вин...

За да отгледате такива домати, изобщо не бива да ги пръскате с пестициди или други предпазни средства, а единствено с чай от сварена коприва, а напояването е чрез системата за капково напояване с изворна или престояла вода, която изобщо не съдържа хлор. Тайната на този огромен и сладък домат се състои от навременно пръскане с коприва и навременно поливане.

“Биволско сърце” е екологично чист сорт и мирише на истински домат. Той може да оцелее в гъсто населени райони, но и в градски райони. Пониква от 7 до 15 дни от деня на сеитбата. Изисква много влажност и топлина през първите 10 дни. Ако разсадът е много гъст, трябва да се засадят на друго място на по-голямо разстояние. Когато растенията са с размер около 5 сантиметра, те могат да бъдат напоявани и по листата. Доматите трябва да се напояват с хладка вода от 18-28 ° C, защото ако се полеят със студена вода, растенията могат да получат шок и да загният или да има последици в по-нататъшната вегетация.

Какво още трябва да знаете за доматите?

Засадете в почвата корена и половината от стъблото на домата. Защитете го от вятъра и използвайте тор. След първата реколта можете да добавите 3 лъжички амониев сулфат. Прекършете върха и страничните леторасти, за да подобрите и ускорите растежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

5 дървета, които привличат нещастие - НЕ ги засаждайте в двора си

Трябва ли да се варосват овошките преди Великден?

Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?

Засаждане на разсад в градината - по кое време на деня е най-добре да се прави

Пресаждане на нарциси - кога се прави

Направете това с лалетата след цъфтежа им, за да цъфтят ярко следващата пролет

Поливане на рози по време на цъфтежа - как е правилно да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com