Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отглеждате по-едър лук: 4 съвета от опитен градинар

18 юни 2024, 19:01 часа

Лукът е един от най-популярните зеленчуци за отглеждане във вашата лятна вила. Опитен градинар разказва как да го накарате да стане възможно най-голям.

Отглеждането на лук е задача, която изисква търпение, тъй като отнема няколко седмици от засаждането до прибирането на реколтата. Всеки градинар иска големи и здрави глави. Как да постигнете това?

Къде в градината растат най-големите глави лук?

Изберете различни сортове

Веднага обърнете внимание какъв вид лук отглеждате, дали е подходящ за вашата градина, дали има достатъчно светлина и вода и дали луковиците ще бъдат големи. Важно е да знаете: колкото повече пера има лукът, толкова по-голям ще бъде той. Така че, ако искате да получите голям лук, не режете перата: те са отговорни за фотосинтезата. Ако няма пера, растението ще бъде разсеяно от образуването на глави и ще се съсредоточи върху тяхното възстановяване.

Уверете се, че има достатъчно място

Когато засаждате лук, дайте му свобода. Големите луковици изискват много място и поставянето им твърде близо ще ограничи растежа им.

Пренаселеността е проблем с отглеждането на лук и кара растенията да се конкурират за хранителни вещества и слънчева светлина, което означава, че няма да получите толкова голяма реколта.

В идеалния случай между луковиците трябва да има 10-15 см, а между редовете - 30-40 см. Това ще ви позволи да повдигнете почвата над редовете с мотика, осигурявайки на лука хранителни вещества.

Най-важното при отглеждане на ЛУК в градината, за да имате голям успех

Следете поливането

За лука е необходимо постоянно и редовно поливане. Расте плитко, така че при сухо лято може да страда от липса на влага. Ако почвата изсъхне, растението може да изпадне в стрес, което ще повлияе на развитието на луковицата. Почвата трябва да е влажна, но не преовлажнена, тъй като това може да доведе до гниене.

Добре би било да използвате почвен влагомер - продават се по пазарите, за да следите нивото на влага в почвата. Поливайте основата на растенията, а не листата, в противен случай това може да увеличи чувствителността към гъбични заболявания като брашнеста мана.

Полезно е почвата около луковиците да се мулчира - това ще помогне за задържане на влагата и ще потисне растежа на плевелите.

Торене

Основното време за прилагане на торове е юни. Торенето с високо съдържание на азот е добро; насърчава растежа на листата. Но в края на сезона е по-добре да не използвате азотни торове. Листата ще растат по-зле поради луковиците.

Калият и фосфорът са полезни за растежа на луковиците. Тези торове ще осигурят на растението необходимите елементи за образуването на големи и здрави луковици.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес