Как да приготвим розите за зимен сън?

17189
Как да приготвим розите за зимен сън?
Снимка: iStock

С наближаването на зимата често цветарите имат въпроси как да защитят любимите си растения от студената зима. Най-доброто покритие за презимуващи растения е дебел слой рохкав сняг. Розите имат нужда от специална подготовка за зимен сън.

Изненадващо, в страни, където зимите са сурови, но снежни, много податливи на студ растения презимуват доста успешно. Това е така, защото растенията са покрити дълго време и надеждно от дебел сняг, почиват и топлината идва чак през пролетта. А в България зимите са различни – някои са топли и меки, почти без сняг, а други – студени, дори мразовити и много снеговити.

Време е да приготвим розите за зимен сън

Всеки градинар знае, че есента е време, в което трябва да приготвим градината си за идващата зима. Това невинаги е лесна задача и порад...

Има случаи, в които розите започват да цъфтят много по-рано, отколкото трябва. Това е така, защото понякога времето е наистина топло. След това обаче, ако застудее рязко /а често става така/, розите измръзват. Най-добрият вариант за цветята обаче е да бъдат покрити с дебел сняг още през есента и покривката да остане чак до пролетта – така можем да сме сигурни, че ще се радваме на зеленина и обилен цъфтеж през пролетта и лятото.

И така, как можем да помогнем на нашите рози да се подготвят за голям сън?

Повечето от тях презимуват по-добре, ако растат във водопропусклива, безводна почва. Ако растението не оцелее през зимата, гниенето му често се причинява не от студ, а от поливане. Ето защо, когато засаждате рози в по-влажни почви, си струва да излеете допълнителен слой дренаж (пясък, чакъл) в дупката.

Добре е да не торите растенията през втората половина на лятото. Това само ще насърчи растежа на нови издънки и листа, които може да замръзванат. Освен това почвата трябва да се полее обилно преди зимата, което е особено важно след сухо лято и есен. Студът изсушава, така че сушата през есента може да бъде също толкова пагубна за растенията.

Размножаване на рози - сега им е времето

Размножаването на рози чрез резници е възможно по всяко време на годината. Най-подходящото време за това е ранна пролет или пък късна е...

Най-доброто, което може да направите за розите си преди зимата, е да ги полеете обилно, след това да ги изрежете ниско и да ги увиете с найлон. Завържете ги добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

На каква дълбочина се засаждат доматите, за да има богата реколта

6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com