Как да си отгледаме полезния розмарин у дома?

14846
Как да си отгледаме полезния розмарин у дома?
Снимка: iStock

Вечнозелен храст от средиземноморското крайбрежие, розмаринът отдавна е завладял нашата страна. Известен е още с такива популярни имена като бабина коса, индирулия, морска роса и ливан. Обичан е не само като ароматна украса за градината, но и като кулинарна подправка и от древни времена се използва като лечебна билка. Освен това растението привлича пчелите.

Розмаринът достига височина от около 1 метър. С нарастването си той образува храст, красива синьо-зелена туфа. Листата са тънки, твърди, без дръжки и много ароматни. Ароматът е нещо средно между бор и камфор. Цветовете са бледосини, светлолилави до бели и цъфтят по върховете на клоните. Розмаринът цъфти от юни до август.

Отгледайте лесно вкусния и полезен магданоз в градината си

По-долу е разгледано как правилно да отглеждате розмарин, как да го използвате и как да си набавяте лечебни съставки от розмарин.

Отглеждане на розмарин в градината

Топлолюбивите храсти са приятни, когато са поставени на свободно стоящо място. Проблемът им обаче е, че замръзването е унищожително. Затова те трябва да се увиват плътно или да се засаждат в саксии и да се зазимяват на закрито през мразовитите зими.

За да засадите розмарин, почвата трябва да е рохкава, варовита и лека. Розмаринът не обича влагата, нито силното засушаване. Мястото трябва да е светло и слънчево. Той не страда от вредители или болести. Не се изискват специални грижи. Основните неща, които трябва да се правят, са:

- Изкопаване на почвата;

- отстраняване на плевелите;

- Умерено и редовно поливане.

Младите растения трябва да се засаждат, когато вече няма опасност от замръзване. Най-добре е да се отглеждат разсад или да се вземат резници. Розмаринът расте бързо и придобива формата на храст.

Събиране и съхранение на розмарин

Събирайте розмарина, преди да цъфне. Изрежете младите издънки и ги изсушете на сенчесто или добре проветриво място върху хартия или плат при температура не по-висока от 35°C. В идеалния случай най-лековитите издънки са тези, събрани от храсти, които са поне на три години. Изсушените леторасти трябва да бъдат нарязани и поставени в буркани, платнени или хартиени торбички и да се съхраняват на сухо, добре проветриво място.

Размножаване на розмарин

Розмариновите храсти могат да се размножават по следните начини

Чрез семена. Това е най-приемливият метод. Засадете семена и отгледайте разсад в саксии през март. Когато отмине възможността за измръзване, засадете розмарина в земята, като поддържате разстояние от 20-30 см. Ако не е необходимо да образувате храсти и да отглеждате за кулинарни или медицински цели, може и на 10 см.

Чрез резници. 8-10 см, поставени в съд с вода за образуване на корени или засадени в почвата под ъгъл 45 градуса; през юни стъблата се отрязват по-дълги.

Полагане на пластове. За целта клонките трябва да се изкопаят, да се наклонят към земята и да се посипят с пръст в средата. Следващата пролет внимателно се отделя заедно с корените и се засажда на друго място.

Разпространени са и саксии с малки растения розмарин. Те се използват за украса на стаи, беседки и летни постройки. Могат да се засаждат и в открита почва.

Как да подготвим най-добре лехите за сеитба

С настъпването на пролетта градинарството става по-активно, тъй като лехите трябва да се подготвят за сеитба. Тази работа е монотонна и...

Лечебни свойства на розмарина

Етеричното масло от розмарин се използва както в медицината, така и в козметиката. В козметиката се произвеждат лосиони за лице на основата на розмарин, тъй като те подобряват състоянието на кожата. Отварите от розмарин се използват за почистване на скалпа и косата, за подобряване на целулита и стягане на кожата на тялото. Етеричните масла се използват за подмладяване на кожата и борба с акнето.

Приготвяне на лечебен чай от розмарин: изсипете 1 чаена лъжичка от сушените съставки в 250 ml вряща вода; добавете 250 ml вряща вода с изстискана вода; пийте два пъти дневно за възстановяване на жизнените сили, особено след вирусни заболявания; добавете 1 чаена лъжичка розмарин към 250 ml вряща вода; добавете 1 чаена лъжичка розмарин към 250 ml вряща вода; пийте два пъти дневно за възстановяване на жизнените сили, особено след вирусни заболявания.

Отвара от розмарин

Лечебните свойства на розмарина могат да се демонстрират чрез добавянето му към душа за тонизиране на цялото тяло. Ваните с розмарин са ободряващи и тонизиращи: добавете 50 г счукан розмарин към 1 л вряща вода и оставете за 20 минути. Такава вана е противопоказана преди лягане.

Ето как да си отгледате вкусната и полезна ЦЕЛИНА

Тази култура произхожда от средиземноморието, където все още се среща дива целина. Дива целина се среща на Индийския субконтинент, в СА...

Отгледайте лесно вкусния и полезен магданоз в градината си

Използване на розмарин в други части на тялото

Провансалска билкова смес - това е пикантна смес, която не може да се приготви без розмарин. Тя има характерен аромат на евкалипт и божур и е идеална за месни и рибни ястия и зеленчуци. Тя не губи вкуса и аромата си по време на готвене. Пресни листа от розмарин могат да се добавят към салати, супи, пици и паста. Въпреки това, ако в дадено ястие се добави твърде много розмарин, той ще придаде горчив вкус.

В ландшафтния дизайн това е много популярно растение. То е симпатичен храст и се вписва идеално в летните композиции. Може да се засади в саксии или в почвата и да се отглежда на горещото слънце, за да излъчва нежен аромат.

Засаждането на розмарин в градината не само ви спестява разправиите с купуването на билки, но и се превръща в отлична подправка за различни ястия. Грижите и отглеждането не са проблем, а има и много начини за размножаването му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com