Как да си отгледаме традиционен здравец в градината

13688
Как да си отгледаме традиционен здравец в градината
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Здравецът е традиционно растение в повечето български градини. Той има лечебни свойства и се използва в букетите на българските народни празници. Те обаче са по-рядко срещани в съвременните градини. Затова ви предлагаме няколко съвета как да отглеждате здравец за вашата градина.

Той е вид растение с над 400 типични вида. Те могат да бъдат едногодишни, двугодишни или многогодишни растения.

Вижте колко е полезен чесънът засаден близо до розите

Най-често срещаните в нашите градини са обикновените здравец, известни още като градински здравец. Това е многогодишно тревисто растение с големи, леко лепкави листа и характерен аромат.

Това е много лесно и издръжливо растение, което предпочита полусенчести или слънчеви места. От края на пролетта до началото на лятото цъфти в различни цветове, включително розово и червено, както и бяло. Растението може да цъфти втори път през топлата есен.

Лечебните свойства на здравеца са добре познати на българите и се използват от народните лечители в продължение на векове.

Използвали са го при стомашно-чревни заболявания, респираторни заболявания (настинка, грип), туберкулоза, кожни заболявания, болки в ставите, зъбобол, безсъние, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми.

Лечебните му свойства се дължат на богатия му химичен състав, включващ етерични масла, куркумин, борнеол, алкохоли, кетони, танини, захари и флавоноиди.

Отглеждане на здравец

Както вече споменахме, здравецът е непретенциозно растение. Въпреки това, когато ги засаждате в градината, изберете слънчево или сенчесто място. Те могат да се засаждат покрай пътеки, бордюри, каменисти места, огради или стени, в саксии или сандъчета.

Когато избирате къде да засадите здравец, имайте предвид, че той расте бързо и може да унищожи околните растения. Затова е препоръчително да ги отделяте от другите растения в бордюрите или да ги подрязвате редовно, за да контролирате растежа им.

Как да зазимите здравец у дома, за да цъфти прекрасно през следващата година?

Ако съхраняваме правилно здравеца през зимата, той ще цъфне отново през следващата година. Нещо повече, ще можем да отглеждаме нови рез...

Що се отнася до почвата, здравецът предпочита рохкава, добре дренирана почва. Преди засаждане почвата трябва да се обработи, натори и изсуши. Ако почвата е твърда или глинеста, може да се добави щипка пясък. Това трябва да се направи през есента.

Торовете могат да се внасят веднъж седмично, но липсата им няма да окаже съществено влияние върху пеларгониумите. Подходящи са торове на фосфорна или калиева основа (калиев карбонат).

Ако се отглеждат в саксии, препоръчително е почвата да се подновява всяка пролет. През лятото поливайте обилно през горещите дни, а през останалото време - пестеливо. Могат да се размножават чрез разделяне на растенията, чрез резници или чрез засяване на семена.

Разделянето на растенията е най-добре да се извърши през пролетта (март), но може да се направи и през есента. Това е най-лесният и почти 100 % успешен метод за размножаване.

Просто отделете част от туфата заедно с корените и я засадете на ново място. Поддържайте растението добре напоено, докато се появят първите нови листа. В някои случаи корените на здравеца имат способността да оцеляват при всякакви условия, дори и да загинат и да започнат да растат отново след силен дъжд.

Торене на здравец, който е отглеждан на балкона

Торенето на пеларгониите е важна грижа при отглеждането на тези растения. Гераниумът е едно от най-красивите и лесни за отглеждане балк...

Размножаването чрез резници е най-добре да се извърши през август. Обикновено резниците се поставят в саксия с вода, докато корените им пораснат, и след това се засаждат.

Кои са най-добрите средства за мулчиране на почвата в градината?

Може да се използва и коренище, за да се ускори този процес. Този метод обикновено се използва за саксийни растения. Алтернативно, резниците могат да се засадят директно в почвата, след като са добре изсушени. В този случай е препоръчително растението да се полива редовно и обилно.

Семената на здравеца се засяват през януари. Могат да се засадят и в контейнери за разсад и да се разсадят през март. Този метод се използва рядко.

През зимата здравецът, засаден на открито, увяхва, но с настъпването на топлото време започва да се раззеленява. При мека зима зелените листа могат да бъдат налице през цялата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

Защо репичките стават горчиви?

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com