Как и кога се пресаждат ягодите, за да не съсипете реколтата?

59721
Как и кога се пресаждат ягодите, за да не съсипете реколтата?
Снимка: iStock/Guliver

Пресаждането на ягодите е ключова стъпка към успешното отглеждане на тези вкусни плодове. В тази статия ще научите как да го направите правилно и кога да се заемете с тази важна градинарска дейност. Използвайте тези ценни съвети и гарантирайте си изобилна реколта и здрави ягодови храсти през целия сезон.

Правилното време за пресаждане

Ягодовите храсти имат своя жизнен цикъл, който определя кога е най-подходящото време за пресаждане. Периодичното пресаждане на ягодите е необходимо, за да се подмладят растенията и да се поддържа високото им качество. Обикновено максималният растеж и плододаване продължават около 3 години.

Грижа и беритба на ягодите в домашната градина

Експертният съвет: Засаждайте ягодите в различни градински лехи и след три години ги заменяйте с бобови растения. Това ще засили почвата с азотни елементи и ще подготви земята за отново отглеждане на ягоди с висок добив.

През пролетта след последните слани или през есента, когато листата на растението започват да изсъхват, е най-доброто време за пресаждане. Пролетното пресаждане осигурява благоприятни условия за по-нататъшен растеж - влага, топло време и дълъг ден. От друга страна, пресаждането през есента предоставя на храстите повече време за укореняване и подготовка за следващия сезон. Лятното пресаждане също е възможно, но рядко се препоръчва, защото може да наруши вегетацията и узряването на плодовете.

Етапите на пресаждане

Засаждането на ягоди изисква точност и внимание. Ето как да пресадите ягодовите храсти успешно:

1. Подготовка на почвата: Изберете подходящи зони с достатъчно слънчева светлина и рохкава почва. Добавете малко торф и тор във всяка дупка, за да осигурите добри условия за растеж на растенията.

2. Разделете издънките: Изкопайте целия храст и го разделете на отделни издънки със запазени живи корени. Това ще гарантира успешното прехвърляне на растението на новото място.

3. Дезинфекция и потапяне: При пресаждане може да напръскате издънките с дезинфекционни разтвори и да ги потопите в тор за няколко часа. Това ще помогне за предотвратяване на заболявания и ще подсили кореновата система на растенията.

4. Правилно засаждане: Налейте вода в изкопаната дупка и засадете храста, без да го трамбувате. Внимателно затворете дупката с ръце, за да осигурите добър контакт между корените и почвата.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни? 

За да градите успешна ягодова градина и да се наслаждавате на качествени плодове, е важно да се спазват и няколко допълнителни съвета:

1. Редовно поливане: Осигурете на растенията достатъчно влага, особено по време на сухи периоди, за да поддържате здрави и сочни плодове.

2. Подходящо торене: Използвайте подходящи торове и ги прилагайте според нуждите на растенията. Това ще гарантира оптимален растеж и плододаване.

3. Защита от вредители и болести: Бъдете внимателни и предпазливи срещу вредители и заболявания, които могат да навредят на растенията ви.

4. Редовно подмладяване: Продължавайте да пресаждате растенията си в различни градински лехи, за да ги подмладявате и да поддържате добър добив.

Със спазването на тези съвети и техниките за пресаждане, вие ще създадете здрава и изобилна ягодова градина, която ще ви радва с вкусни плодове през целия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com