Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да поливате кактус у дома?

14 юни 2024, 18:22 часа

Въпреки че сукулентите са сред растенията с ниска консумация на вода, тя е жизненоважна за тях. В същото време изобилието от влага води до нежелани последици за растението. Ето защо е важно да се знаят правилата за поливане на кактуси.

Особености при поливането на кактус

Водата за поливане на сукуленти трябва да е мека и чиста: не се допускат примеси, хлор и соли. В този случай идеална е дъждовната вода, въпреки че тя не може да се използва без допълнителна обработка, в противен случай в почвата могат да бъдат внесени цял куп инфекции. Ако за напояване се използва твърда вода, почвата се алкализира, в резултат на което растежът на растението се забавя, то става слабо и податливо на всякакви болести. За да намалите твърдостта на водата, я преварете или добавете азотна или оцетна киселина (няколко капки на литър вода).

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

По-добре е да не използвате кладенчова вода за поливане на кактуси, тъй като тя се счита за твърде твърда и може да съдържа вредни за растението примеси.

Кактусите могат да се поливат само ако са здрави и в състояние на активен растеж, тъй като само здравите корени могат да поемат вода. Важно е да се намери златната среда, която ще представлява правилното поливане. Трудно е да се каже еднозначно колко и колко често да се полива един кактус.

Отговорът на този въпрос зависи от много фактори: количеството светлина, състоянието на растението, влажността на въздуха и неговата температура. Не забравяйте, че в естествената си среда сукулентът се събужда и започва да расте през пролетта, расте и цъфти активно през лятото, а през есента заспива и остава в това състояние през цялата зима. Всичко това трябва да се вземе предвид, когато поливате кактуса си.

Освен това не се препоръчва кактусите да се поливат зимно време, поливането е по-добре да започне с настъпването на пролетта. Зеленикавият връх на растението (това е точката на растеж) и израстването на млади бодлички по върха на сукулента показват, че кактусът се е събудил.

Първото поливане се извършва сутрин: това се прави, за да може по-голямата част от водата да се изпари през деня и до вечерта в почвата да остане минимално количество влага (това ще намали до минимум вероятността от загниване на кореновата система на сукулента).

Знаете ли колко често се полива кактус

Основно правило за поливане на кактуси: по-добре е да се поливат под вода, отколкото да се преовлажняват

Правила за поливане на кактуси, които трябва да се спазват, когато се грижите за сукуленти у дома

Въпреки че сред сукулентите има влаголюбиви кактуси (като зигокактус, рипсалис и др.) и пустинни растения (например мамилария), все пак правилата за поливане са едни и същи за всички тях:  

- водата не трябва да достига до стъблото на растението;

- водата не трябва да застоява в саксията (това изисква добър дренаж);

- през лятото кактусите трябва да се поливат вечер, а през пролетта и есента - сутрин;

- Не поливайте растението, докато почвата не изсъхне напълно;

- кактусите могат да се пръскат (препоръчителна температура на водата 30-40 градуса по Целзий).

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес