Какви груби грешки допускаме при торене на праскови?

6014
Какви груби грешки допускаме при торене на праскови?
Снимка: БГНЕС

Особености на болестите по прасковата

Прасковата, за разлика от другите овощни видове, има ясно забележима реакция при заразяване с болестта. Тъй като това е топлолюбиво растение, то реагира много болезнено на неблагоприятните климатични условия.

Растението също реагира на лоши земеделски практики и ако прилагате неправилни торове или засадите растението на неподходяща почва, можете да съсипете реколтата. Липсата на нормална защита срещу патогенни фактори, както и случайното използване на пестициди, допринасят за влошаването на листата и тяхното проливане.

Дървото може постепенно да изсъхне. Бъдещата реколта, както и животът на растението, ще зависи от това колко навременно е открита болестта на прасковата.

Основни болести по прасковата

1. Завиване на листата.

Това заболяване се причинява от специфична гъбичка. Първите признаци на заболяването се появяват в началото на пролетта. Под въздействието на гъбичките младите листа стават жълти или оранжеви. Заразените листа постепенно изсъхват. Тъй като гъбата интензивно произвежда спори, болестта се разпространява бързо, засягайки все повече растения.

2. Брашнеста мана.

Болестта засяга всички органи на растението, от листата до издънките. Една от проявите на брашнеста мана е появата на бяло покритие върху листата. Прогресирането на болестта води до факта, че листата стават все по-деформирани, а плодовете губят своите потребителски качества.

Резитба на прасковите през пролетта - как се прави, за да е богата реколтата им

3. Монилиоза.

Болестта възниква и се развива при влажно време. Особено уязвими са цъфтящите дървета. Характерен признак на заболяването е покафеняването на цветята. Патогенът се храни с растителни сокове, причинявайки смъртта на листата, цветята и дървесината. Гъбата произвежда огромен брой спори, а местоположението им се забелязва от характерните сиви подложки.

4. Преждевременно изсъхване на растението.

Възниква в резултат на замръзване, слънчево изгаряне и неподходящ състав на почвата. Болестта е една от най-опасните.

5. Млечен блясък.

Заболяването е широко разпространено. Инфекцията се характеризира с това, че цветът на листата се превръща от зелен в сив с перлен оттенък. Листната петура изтънява и пада преждевременно. Болестта е особено вредна за растенията след студени зими. През този период те са най-отслабени.

6. Лечение на венците. Това състояние съпътства преждевременното изсъхване на прасковата. Върху ствола се отделя изобилно вискозно вещество, гума. Ето как дървото реагира на неблагоприятни метеорологични условия и щети от вредители.

Лечение и профилактика на болести по праскови

Ако се забележи разпространение на болести по праскови в градината, е необходимо да се предприемат комплексни мерки за защита на растенията и предотвратяване на развитието на болести. Селективната резитба се извършва в цялата градина. Преди всичко трябва да се отстранят болните издънки. Инструментите, които ще се използват за отстраняване на издънки, се дезинфекцират. Като дезинфектант се използва еднопроцентен разтвор на меден сулфат.

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ако се виждат пукнатини по кората, те трябва да бъдат почистени с нож, докато се появи слой от здрава дървесина и след това покрити с градински лак. Към сместа се добавя меден хлорид, за да се предотврати развитието на болестта. Едно от средствата, които помагат за предотвратяване на появата на болести на това овощно дърво, е сместа от Бордо. Растенията се третират с него през есента, след приключване на падането на листата.

За да се предотврати брашнестата мана, листата се напръскват с един или половин процент разтвор на колоидна сяра. Разтвор с по-слаба концентрация се използва за третиране на млади и нежни издънки.

Какви груби грешки допускаме при торене на праскови?

Когато торите, не претоварвайте почвата с азотни съединения. Ако градината се напоява, тогава е необходимо да се извърши зимно поливане. Гъбичните заболявания, се третират с дезинфекционни разтвори.

Помага и народен лек - натриване на засегнатите места с киселец. Процедурата се повтаря два-три пъти след 10-15 минути. Но все пак е необходимо запечатване с лак, към който са добавени фунгициди. Израстъците на венците също трябва да бъдат премахнати. Това се прави с нож, докато се появи здрава дървесина. Разрезът се прави успореден. Раната се покрива със смес от лопен и глина. Необходимо е сместа да се нанесе върху раната и да се увие с марля или чул.

Навременната профилактика на болестите по прасковите и ефективното лечение допринасят за запазването на живота на растенията и високите добиви. При третиране на праскова с химически реагенти е важно да се спазва умереността, тъй като излишъкът от пестициди може да доведе до смъртта на растението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се прави най-често подхранване на дини и пъпеши

Как се прави подхранване на тревни площи

Кога е правилното време за подхранване на доматите с борна киселина

Какви грешки се допускат при подхранване на краставици с мая

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

С какво най-често се прави подхранване на пипер

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Топ 3 на най-добрите начини за борба с колорадския бръмбар

Цветя, които да засадите през ЮНИ във вашата градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com