Какво да не правим при засаждане на разсад домати

17331
Какво да не правим при засаждане на разсад домати
Снимка: iStock

1. Добре наторената почва за домати е строго противопоказана. Освен това при засаждане на разсад е невъзможно дупките да се запълнят с оборска тор или птичи тор. В противен случай растенията ще започнат да се угояват в ущърб на плододаването. В допълнение, такива хранени растения са податливи на болести от късна болест.

2. Не подхранвайте доматените растения с разтвор повече от 2-3 пъти на сезон. Само им вреди. Не забравяйте, че е по-добре да се подхранват малко, отколкото да се прехранва.

Как се поливат правилно домати - ключ към богатата реколта

Поливането на доматите е цяла наука. Ако ги поливате лошо, те ще се разпаднат. Какво още може да се случи с доматите, ако се грижите за...

3. Подобно на прекомерното внасяне на органични вещества, прекомерното внасяне на урея е вредно за доматите. Когато засаждате разсад, не поставяйте урея в дупките и често не поливайте насажденията с нея - доматите не харесват това. Ако възникне такава необходимост, поръсете доматените листа с карбамид, разтворен във вода в съотношение: 1 с.л. лъжица за 10 литра вода. Това може да стане само в началото на развитието - не по-късно от първите дни на юни.

Как да се подхранят доматите

● Първата превръзка на домати, засадени на открито, се извършва най-добре в края на май или първото десетилетие на юни в размер на 1 супена лъжица нитрофоска, половин литър лопен, 1-2 таблетки микротор, 0,5 чаени лъжички борна киселина на 10 литра вода. Под всеки храст изсипете 1 литър от приготвената торова смес.

● Втората превръзка се прави най-добре в началото на юли със следния състав: 1 с.л. лъжица калиев сулфат, половин литър лопен, 1-2 таблетки микротор на 10 литра вода. Полейте и 1 литър торова смес под храста на растението.

Грижа и чести болести по ДОМАТИТЕ: Най-важното, което трябва да знаете

Доматите са чудесен избор за домашната градина, а грижата за тях не е никак трудна. Ако започнете, като дадете на доматите си добра поч...

● От второто десетдневие на юли е необходимо да се спре подхранването на растенията и да се полива само при необходимост, като се избягват внезапни промени в влажността на почвата. При допълнително торене и поливане листната повърхност на растенията се увеличава повече и узряването на вече образуваните плодове се забавя. Масовото узряване на плодовете преминава по-бързо на постна, а не на мазна почва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com