Кога е най-доброто време за засаждане на далия?

9740
Кога е най-доброто време за засаждане на далия?
Снимка: Pixabay.com

Националният символ на Мексико – красивото ароматно цвете далия, наречено на името на шведския ботаник Андреас Даал, познато у нас и като гергина, ще ви радва с аромата си през лятото и есента, ако знаете какви грижи изисква, полагате адекватните и съблюдавате най-доброто време за засаждане на далия.

Не очаквайте далията да ви радва дълго, тъй като бързо ще прегори, ако сте предпочели късно засаждане и цъфтенето ѝ съвпадне с най-горещия месец в годината. Ако предприемете засаждане на далия твърде рано, възможно е да загине от застудяване през нощта. Как тогава да изберем точния момент за засаждане на далия, щом грешките създават риск за живота на растенията?

Засаждане на далия – кога и как?

Различни фактори влияят върху избора на най-точния момент, през който да засадите далията:

-          Климат и температури през конкретната година

Докато някои години се е случвало да вали сняг или да се наблюдават сериозни застудявания и в по-ниските части на планините, и в равнините дори в края на месец май, то тази година е необичайно топла и риск за далиите, дори засадени в края на март, към този момент няма.

Красива ДАЛИЯ в цветната градина: Грижа и препоръки

-          Надморска височина

Имайте предвид, че с изкачване на надморската височина се препоръчва по-късно засаждане на далия, защото в планините винаги пролетта идва по-късно и обикновено температурите през нощта са опасно ниски през ранната пролет за далията.

-          Грижи, които сте склонни да положите

Ако имате възможност да покривате засадените цветя всяка вечер, за да прекарат нощта завити, то и началото на месец март може да се окаже идеален момент за засаждане на далия.

-          Изборът на градинаря

Някои градинари считат, че ранното засаждане има редица предимства – влагата ще е полезна за развитието на растенията и най-вече за тяхната коренова система.

Важни съвети как да засадите далия

Изборът на правилното време за засаждане е важен, но далеч не само той е от значение. Развитието, растежът на вашите растения зависи и от качеството на посадъчния материал, адекватното торене, осигуряването на нужната влага, мулчирането и други правила, свързани със засаждането на далия, сред които са:

Далията - Царицата на есенната градина

-          Далиите се засаждат в предварително направени в почвата гнезда, в средата на които се поставя прът, необходим за завързване на далията към опората, когато порасне. Това ще я предпази от пречупване и увисване, тъй като е възможно да надмине метър височина, което определено поражда рискове от полягане на цветята.

-          Сред най-добрият избор на тор при засаждане е оборската – прясна или започнала да гние.

-          От значение е и дълбочината на засаждане на грудките – градинарите с опит препоръчват тя да е между 3 и 5 сантиметра.

-          Рано покаралите далии е важно да се покрият през нощта, за да не замръзнат. Тези цветя са чувствителни към студа, но и жегите не са най-доброто за тях. Ако далиите ви разцъфнат в най-големите горещини то бързо ще прегорят и няма да успеете да се порадвате на красотата и аромата им.

-          Важно е далиите да се подхранват поне веднъж в месеца, като поливане задължително трябва да следва торенето.

-          Важно е да се осигурят на растенията адекватни количества калий и фосфор, за да се развиват правилно.

-          Горещ съвет от градинарите с опит в отглеждането на далии, е да се премахва листната маса в долната част на растението, ако е развита прекомерно, за да се осигури повече въздух около далиите и да не се удебели стъблото в най-долната част – до почвата, което би довело до затруднения в храненето и в крайна сметка до недостатъчно развитие и риск за растенията.

-          За най-доброто развитие на далиите се препоръчва засаждането да се извършва в глинесто-хумусна градинска почва.

-          Напояването е от ключово значение, като тези цветя изискват много вода. Имайте го предвид и не избирайте именно далия за двора си, ако не може да ѝ осигурите много вода.

-          По отношение на най-правилното място за засаждане на далия в градината, огледайте се къде е най-слънчево и светло – това е новият дом на далиите ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com