Кога хлебната сода ще свърши чудеса за цветята?

2354
Кога хлебната сода ще свърши чудеса за цветята?
Снимка: iStock

Смело можем да обявим содата бикарбонат за един от най-полезните продукти за човечеството. Освен употребата за целта, за която е създадена, содата е популярна с избелващите си свойства, с които поддържа усмивката ни блестяща, както и с почистващите си свойства, позволяващи да избегнем употребата на битова химия, вредна за околната среда, здравето, кожата и дихателните ни пътища, създаваща и опасности от инциденти с домашни любимци и деца.

Използваме содата за почистване на тоалетната, плочките в банята, фугите, мивката, хладилника, готварската печка и куп други местенца у дома, но това далеч не се оказва най-удивителната способност на чудото от кухненския шкаф. Содата има и по-интересно и странно приложение, което ще зарадва любителите на ароматни растения – хлебната сода за цветята върши не по-малко чудеса от тези за дома. Вижте как и кога.

Пречистване на тялото със сода - лекар разкри колко дни и как се прави

Хлебната сода за цветята – как да се възползвате от нея?

Едно от най-малко познатите приложения на содата за хляб е това за цветята, а си заслужава да се запознаете с него, тъй като ефективността на содата в това отношение е безспорна и доказана. Може да използвате този дар от кухнята по различни начини:

  • Ако сте откъснали цветя от градината за вазите в дома си или са ви ги поднесли като подарък, вероятно ще искате са удължите живота им, тъй като във вазата, той е кратък. Лесно може да постигнете целта, използвайки сода за хляб, която създава неутрална среда във водата. Ако цветята са изложени на твърде висока или ниска киселинност на водата, те ще умрат по-бързо, а содата противодейства на това, създавайки неутралност, с което е идеална за отрязани цветове. Не забравяйте да премахнете всички листа на цветето, които попадат във вода във вазата, както и да сменяте често водата, като разтваряте в нея и лъжичка сода бикарбонат.
  • Содата за хляб е идеална и за цветята, които още са в земята – и градински, и стайни. Често се говори за нея като за естествена алтернативна съставка на много градински лекарства, макар някои автори да не признават тази ѝ употреба и да я отричат, тъй като действието ѝ не е трайно, а и се безпокоят, че е възможно собствениците на цветя да прекалят със содата, което ще е пагубно за тях. Дори да са прави и да не е трайно действието  ѝ, содата тушира поне временнопроблемите с гъбични заболявания по цветята, ако се използва разумно и в правилните количества, за да не създава риск за живота на растенията. Когато се прилага върху листата и стъблата на растенията, содата забавя или спира растежа на гъбичките, създавайки за тях неблагоприятна и негостоприемна среда, дори да не е за постоянно, а до следващия дъжд или поливане, които ще я отмият и спрат действието ѝ.
  • Някои източници сочат хлебната сода за цветя като начин за справяне с плевели и насекоми вредители, но тази употреба на този дар от кухнята все още очаква проучвания и научни доказателства, подкрепящи тезата.

Важни препоръки, ако използвате хлебната сода за цветя

  • Не прекалявайте с употребата, за да не навредите на цветята и да не забавите развитието им или дори причините гибелта им.
  • Имайте предвид, че содата за хляб може да промени значително рН на почвата, което е опасно за цветята.
  • Използвана за цветя в градината или в саксия, хлебната сода може да причини проблеми с  усвояване на фосфора, след което дори да торите, цветята ще изпитват дефицит на хранителни вещества.

Рисковете не отричат ползите от хлебната сода за цветята, но припомнят, че трябва да внимаваме с употребата ѝ  в градината и да е разумна. По отношение на цветята във вазата – там ограничения няма и е най-полезна, ако спазвате количеството – лъжичка на ваза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com