Кога и как да поливате стайните растения, за да се радвате на БУЕН цъфтеж?

7475
Кога и как да поливате стайните растения, за да се радвате на БУЕН цъфтеж?
Снимка: iStock

Добрите условия и правилната грижа за вашите стайни растения е от изключитела важност за тяхното развитие и цъфтеж. Добре е да обърнете внимание на правилното поливане, защото ако не поливате достатъчно – цветята ще загинат, ако поливате повече от нужното – очаква ги същата съдба.

При преполиване почвата става мокра и без въздух, така че корените на растението се задушават. Следете внимателно почвата и проверявайте с пръст – ако почвата е суха – полейте, ако е влажна – изчакайте. Това е универсално правило от добрите градинари.

През лятото вашите стайни растения ще се нуждаят от повече вода, отколкото през зимата. Но през студените месеци все пак трябва да поддържате почвата влажна.

Осигурете добра реколта от ЗЕЛЕ, като поливате правилно: Ето как

Кога да поливате стайните растения?

Има няколко начина да определите кога вашите растения наистина се нуждаят от вода. Първо, ако потъркате палеца си по повърхността на почвата, можете да разберете дали растението се нуждае от вода. Ако почвата е твърдне суха, полейте както обикновето, но ако не е – изчакайте още малко преди да дадете обичайната доза вода.

Друг метод, който може да използвате е да почуквате върху глинената саксия с памучна макара, прикрепена към молив. Тъп звук ще ви каже, че почвата е влажна. Ако вместо това звъни, трябва да полеете растението.

Можете да използвате ленти с индикатор за влага. Всичко, което правите, е да ги поставите в почвата и да ги оставите. Те променят цвета си, когато компостът изсъхне, така че ще знаете кога да поливате.

Друг вариант за най-добра преценка са влагомерите. Те имат тънка сонда, подобна на молив, която натискате в пръстта, за да измерите нивото на влага на циферблат. Те са доста ефективни, но ако ги използвате многократно, може да повредите корените на растенето.

Колко често трябва да поливате чушките в градината?

Основни начини за поливане на стайни растения

Най-използваният начин за поливане на стайни растения е като поливате в корените на растението, докато водата достигне до ръба на саксията. Друг начин за поливане е да поставите саксиите в купи с вода и да оставите растението да „пие“ това, от което се нуждае.

Растенията, които са недостатъчно напоени, обикновено увяхват и в крайна сметка умират. След като растението увехне, идва момент, в който колкото и вода да му давате, не можете да го спасите. Но има трик, който може да опитате. Поставете саксията в купа с 3-4 см вода в нея. След това подрежете растението, като премахнете избледнелите цветя и напръскайте листата. Когато влагата се издигне на повърхността на почвата, извадете растението от купата и го поставете на лека сянка за ден или два.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com