Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се засаждат рози през лятото?

11 юни 2024, 14:26 часа

Розите са истинските кралици на всяка градина. Въпреки това, за да изглеждат тези цветя наистина великолепно, трябва да ги засадите правилно и в правилното време.

Засаждане на рози през лятото - може ли да се прави 

Розите могат да се засаждат през три различни сезона: пролет, лято и есен. И ако не сте имали време да засадите цветя през пролетта, тогава можете да опитате да наваксате пропуснатото през първите месеци на лятото. Но се уверете, че знаете всички правила за засаждане на растения по различно време на годината.

Как да засадите рози през лятото?

Единствената положителна страна на засаждането на рози в градината през лятото е, че можете да видите как ще изглежда вашето растение, защото го купувате вече цъфнало.

Черни петна по листата на розите - само това ще ги спаси

Но има много повече отрицателни моменти в лятното засаждане - например, всички цветя и пъпки ще трябва да бъдат отрязани, така че растението да не изразходва допълнителна енергия за растежа на тези части и за цъфтежа, а вместо това да се вкорени по-добре.

Но ако сте купили роза в саксия и сте я засадили на постоянно място, без да повредите земната буца, тогава в този случай не е необходимо да премахвате издънките.

При лятното засаждане на цъфтящи рози с отворена коренова система е необходимо:

  • подрязване на цветове и пъпки;
  • подрязване на корените и издънките, оставяйки само 2/3 от тях;
  • поливане на розите в корена в продължение на две седмици;

Опитните специалисти, които се занимават професионално с отглеждане на рози, не съветват да ги оставяте да цъфтят след засаждането. По този начин растението ще се вкорени по-добре и ще пусне по-добри корени, вместо да харчи енергия за цъфтеж. През следващия сезон, благодарение на това, розите ще цъфтят по-добре и ще бъдат по-малко податливи на болести.

Въпросът как да се поливат рози през лятото изглежда елементарен за повечето градинари, но има някои подробности в случая. Разбира се, в горещо време цъфтящите храсти се нуждаят от много влага, но не трябва да изливате вода директно върху листата и цветовете. В края на краищата, студената вода, излишната влага и лошата вентилация могат да причинят болести по розите.

За поливане на рози трябва да изберете сутрешни или вечерни часове, използвайте утаена топла вода и намокрете с нея почвата или мулча в корените, а не самото растение. Освен това е необходимо да се осигури добра вентилация на храста, да се предотврати сгъстяването му, да се извърши своевременно санитарно подрязване и да не се засаждат големи растения наблизо, които ще блокират въздушния поток към стъблата и листата.

При сухо време розите трябва да се поливат веднъж на всеки 3-4 дни, като почвата се навлажнява на дълбочина 20-25 см.

5 признака, които издават, че розите в градината ви са вече стари

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес