Мързеливо градинарство: 6 стайни растения, които не изискват грижи

39410
Мързеливо градинарство: 6 стайни растения, които не изискват грижи
Снимка: iStock/Guliver

Стайните растения не само пречистват въздуха, но и допринасят за по-доброто настроение. Ето защо хората се опитват да напълнят домовете и офисите си със зеленина. Не всички обаче са еднакво взискателни към стопаните си. И поради богатия избор, предоставен от съвременните магазини, е трудно да се определи количеството грижи, от което се нуждае всеки от тях, и да се изберат най-подходящите екземпляри за „мързеливи градинари“. Ще ви дадем някои съвети.

Спатифилум

Spathiphyllum понякога се нарича "женско щастие", а на английски е "peace lily". Това е може би едно от най-лесните за грижа растения. Предпочита ярка, непряка слънчева светлина, но може да понесе по-ниски нива на светлина, така че не е необходимо да се държи на перваза на прозореца. Spathiphyllum понякога може да цъфти, обикновено през лятото. Тогава се появява бяло цвете, наподобяващо лилия. Тези стайни растения са в латентно състояние през зимните месеци и растат през пролетта и лятото, когато изискват повече грижи и често поливане. Спатифилумът обаче не е подходящ за вас, ако имате домашни любимци, тъй като ги заплашва с интоксикация.

Zamioculcas zamifolia

Това екзотично растение прилича малко на палма и често се използва като тропическа нотка в интериора. Популярността му се обяснява и с факта, че вирее на сянка и не изисква постоянна слънчева светлина или често поливане. Ще оцелее дори ако земята изсъхне. Между другото, Zamioculcas може да бъде доста компактен, което също е плюс, ако нямате много свободно пространство.

ТОП стайни растения за вашия дом - много са лесни за отглеждане

Сциндапсус ауреус

Scindapsus aureus е известен още като дяволски бръшлян. Това е лоза и вирее в различни среди, расте бързо. Популярността на „дяволския бръшлян“ се обяснява и с неговата непретенциозност - растението може бързо да се адаптира към околната среда, било то затворено пространство или сенчесто открито пространство. Не бива обаче напълно да откъсвате цветето от слънцето. Ще трябва да се полива, когато почвата изсъхне.

Crassula

Crassula, или както се нарича още "парично дърво", е стайно растение, което веднага ще създаде тропически ефект дори в най-минималистичния интериор. Едно от предимствата му е неговата непретенциозност. Паричното дърво изисква седмично поливане и пряка слънчева светлина, за да расте. Почвата трябва да изсъхне напълно между поливанията.

8 необичайни, но много ефектни и красиви стайни растения

Хлорофитум гребенест

Chlorophytum crested или „растение паяк“ е същото стайно цвете, за което можете да забравите за известно време и няма да изсъхне. Важно е само да му осигурите достатъчно слънчева светлина. Има обаче едно „но“: като спатифилум, хлорофитумът е опасен за животните поради своите халюциногенни свойства, така че е по-добре да не позволявате това растение да бъде близо до котки или кучета.

Алое

Алое принадлежи към рода на сукулентите. Нуждае се от ярка светлина, но алоето не се нуждае от често поливане. Освен това това стайно цвете расте много бавно, което означава, че не е необходимо постоянно да се пресажда в по-голяма саксия. =

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Какво е важно да направите в градината през месец май

Защо доматите се напукват - как да решите пробема

НЕ засаждайте тези растения до краставиците

Растенията, които е по-добре да НЕ засаждате в градината си - те изтощават почвата само за 1 година

Без химия: Тези 2 съставки ще ви избавят от мравките в градината

Трябва ли доматите да се засаждат на различно място всяка година

Сода бикарбонат - как я използват опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com