Наистина ли е възможно за засадим манго при домашни условия

14391
Наистина ли е възможно за засадим манго при домашни условия
Снимка: iStock

Мангото е тропически плод, който обаче печели много фенове и по нашите земи. Отглеждането на екзотични дръвчета за дома не е особено плодотворно, но пък внася допълнително красота и свежест към интериора на дома. Дървото на мангото е едно от най-интересните за отглеждане от тропическите. Необходими са ви костилка от манго, саксия, малко познания и търпение. 

Отглеждане на манго у дома

Мангото не се отглежда особено лесно и е капризно, тъй като има нужда от определени условия на средата, които максимално да го доближават до тропическата. Например достъпът до естествена светлина е задължителен, високите температури - също. Зимата е възможно да презимува на минимална температура 12 градуси, но е препоръчително да не бъде под 16. Това може и да се окаже нелека задача, като се има предвид климатът през зимата.

Защо е добре да ядем манго по-често?

За засаждането на манго трябва да си набавите много добре узрял и здрав плод. Наблюдавайте цветовете му - бледозелените багри с леки жълто-червени участъци означават напълно зрял плод и можeм да го използваме за засаждане. Тъй като плодът се внася от други държави, то може да се окаже трудна задача да открием толкова добре узрял и здрав, ненамачкан плод. Повечето плодове достигат до нашия пазар напълно зелени и неузрели. Това не пречи да закупите такъв плод и да го оставите за ден-два вкъщи на пряка слънчева светлина, докато не узрее достатъчно, че да се използва за засаждането. 

След като е узряло, мангото се разрязва на две части и се отделя костилката му. Почистете я и я измийте добре, след което тя се счупва и от нея се взима семката. Обърнете внимание на състоянието й - при здрава семка сте готови за засаждане, но ако тя е увяхнала или не ви изглежда годна - по-добре проверете следващия плод.

Салата с манго и лук, която да опитаме у дома

Семката може и да се “обогати”. Увийте я в салфетки, напоете с вода и приберете в найлонче. Съхранявате на топло и светло място, а след 2 дни отново напоете с вода хартията. След седмица би трябвало семката вече да пусне коренче, като е добре да изчакате то да стане поне 2 см.

Вече готовата семка се засажда в саксия. Дренирайте добре и изберете рохкава почва. Заровете семката на сантиметър дълбочина.

След няколко седмици очаквайте появата на стеблото, но не се надявайте веднага да започне да дава плодове. За отглежданите у дома в саксия растения са нужни поне 8 години преди да дадат плод. Но през това време пък красят и внасят положителна енергия в дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com