Защо е добре да ядем манго по-често?

12370
Защо е добре да ядем манго по-често?
Снимка: iStock

Мангото е необичаен тропически плод, който е заел своето достойно място в обичайната, класическа диета. В някои страни мангото се нарича азиатска ябълка или кралят на азиатските плодове. Защо е добре да ядем манго по-често? Нека да го разберем заедно!

Има имуностимулиращо действие

В съдържанието си, мангото е богато на много витамини, което е от особена стойност за имунитета. Например витамин С има изразено действие на антиоксидант, влияещо по благоприятен начин върху защитните сили на организма. Данни, публикувани от университета в Хоенхайм, показват, че мангото съдържа много бета-каротини. Този каротеноид е едно от основните биохимични съединения, необходими за укрепване на имунната система.  Много важен тип хранителни вещества в мангото е витамин А, който е от много важен за силата  на имунитета. Доказано е, че витамин А има изразена активност срещу инфекции от различен произход.

Салата с манго и лук, която да опитаме у дома

Време е да ви зарадваме с една хубава рецепта за салата с два биещи се вкуса - с манго и лук, които се допълват по такъв прекрасен начи...

Намалява рисковете от заболявания на сърцето

Мангото съдържа много калий и магнезий – елементи, с лечебен ефект върху сърцето. Други активни вещества на мангото са в състояние да изгарят мастните депа, да влияят на нивата на захар в кръвта, което действа  положително на състоянието на сърдечно-съдовата система. Калият има съдоразширяващ ефект върху съдовете, като така действа намаляващо  натоварването на съдовата стена и мембраните на сърцето. Имайки предвид факта, че мангото съдържа големи дози бета-каротин, става ясно, че то е в състояние да потисне окисляването на холестерола в артериалния лумен и да намали риска от сърдечни заболявания.

Нормализира процесите на храносмилане

Мангото съдържа ензими, които стимулират храносмилането на храната. Амилазите участват в процеса на разделяне на сложните въглехидрати, което води до образуването на прости захари. Всички тези механизми стимулират храносмилането в различни части на стомашно-чревния тракт. Учени от Texas A&M University са доказали, че полифенолите, които се съдържат в мангото, улесняват естественото прочистване на червата и помагат за облекчаване на запека.

Този плод е безценен помощник при диабет

Мангото може да стабилизира нивото на захар в кръвта и да подобри общото здравословно състояние на хора с диабет от втори тип. Изследв...

Има противотуморни свойства

Пулпът от манго е богат на аскорбинова киселина, полифеноли, каротеноиди, терпеноиди, които могат да имат противоракови ефекти. Важно е да се отбележи, че в мангото са открити антиоксидантни съединения, които не се намират в други зеленчуци и плодове. На базата на Тексаския университет е проведено проучване за изследване на полифенолите на манго. Резултатите показват, че полифенолите от манго имат противоракови свойства и могат да блокират реакциите на оксидативен стрес. Това е важно, тъй като именно оксидативният стрес провокира тежки хронични заболявания, включително рак.

Подобрява състоянието на пациенти със захарен диабет

Мангото се препоръчва като елемент от лечебното хранене при захарен диабет. Експеримент, включващ 20 възрастни, диагностицирани със затлъстяване, потвърждава, че мангото понижава нивата на захарта в кръвта. Ефектът е документиран при ежедневна консумация на половин прясно манго в продължение на 12 седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com