Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нападение от охлюви: Как да спрете нашествието на вредители във вашата градина

21 август 2023, 17:50 часа

Охлювите и плужеците могат да нанесат много щети на градините, като ядат всичко по пътя си - от листата на растенията до цветята и стъблата им. Охлювите и плужеците биват привлечени от широка гама декоративни растения и зеленчуци като делфиниум и маруля.

Охлювите и плужеците са досадни вредители, които са най-активни през нощта и обикновено оставят характерни сребристи следи по огради, стени и подове.

За да попречите на охлювите да ядат растенията, трябва да ги изплашите. Как да направите това?

Тайната на медната жица

За да отблъснете охлювите и плужеците, експертите предлагат да използвате медна жица върху саксии и лехи. Добавянето на медна жица към горната част на саксиите е лесен начин да предпазите растенията от охлювите.

Причината, поради която медната тел ги отблъсква е, че причинява безвреден токов удар, когато се докоснат до нея. Следователно медната тел е почти непреодолима пречка за тези вредители.

3 метода, които моментално ще прогонят ОХЛЮВИТЕ от градината ви

Просто ги отведете

Ако имате време, трябва да се опитвате да премахвате физически охлювите всяка вечер и да ги премествате далеч от растенията, които се опитвате да защитите, или просто да се отървете от тях. Това може да бъде доста трудоемък метод, но ще предпазва вредителите всяка вечер.

Привлечете повече животни в градината

Наличието на градина с биоразнообразие също може да възпира охлювите, тъй като таралежите, жабите и земните бръмбари са естествени врагове на охлювите.

Най-добрите трикове, с които да се отървете от голите охлюви в градината си

Засадете лавандула и пелин

Охлювите не харесват растения със силен аромат, като лавандула, копър, розмарин и пелин. Опитайте да засадите тези растения около градината си, за да изплашите натрапниците. Тези растения могат да изиграят ролята на естествена ограда на градината.

Не наливайте много вода

Избягването на прекомерното поливане също може да помогне за намаляване на броя на охлювите. Трябва да сте особено внимателни към вечерното поливане, то е това, което създава влажна атмосфера, приятна за охлювите преди вечерното им пътуване до вашите лехи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес