Направете това с ябълките сега и следващата година ще ги берете в кофи

25458
Направете това с ябълките сега и следващата година ще ги берете в кофи
Снимка: iStock

Всички овощни и декоративни трайни насаждения изискват торене през есента – това се отнася и за ябълките, които са изтощени след прибиране на реколтата. Но ако декоративните храсти просто няма да цъфтят при липса на правилната грижа, то плодните храсти няма да дадат реколта.

Ето защо, колкото по-богата е реколтата от плодове през изходящия сезон, толкова повече внимание трябва да се обърне на тези култури.

Преди да започнете да добавяте добавки, трябва да извършите санитарна резитба и, ако е необходимо, подмладяване или оформяне на храстите.

Кога да берем ябълките и как да ги съхраняваме?

След това градината се почиства, третира се срещу болести и неприятели ,извършва се варосване и поливане. След това можете да пристъпите към подхранване.

Подхранване на ябълката преди падането на студа

След поливане трябва да разкопаете почвата и да добавите шепа дървесна пепел и 30 грама суперфосфат. След това торовете се вкопават в почвата в областта на ствола на храста. Между другото, кайсиите също могат да се хранят със същия състав.

Препоръчително е да се прилагат торове в течна форма. За да приготвите разтвора, вземете 2 супени лъжици калиев сулфат и 3 супени лъжици суперфосфат. Разтворете ги в кофа с вода. Разход – една кофа тор за всяко дърво.

Поливането е особено важно, ако есента е суха. Понякога дори проливни дъждове, които настъпват след дълъг период на суша, овлажняват почвата само с няколко сантиметра, а това не е достатъчно за ябълковите дървета. За да се осигури на дърветата здрав и безопасен зимен сън, почвата трябва да се навлажни както директно в ствола, така и по границите на короната. В случая почвата трябва да се навлажни най-малко на един метъ дълбочина.

Не е трудно да се определи колко вода е необходима за поливане на ябълкови дървета. Зависи от възрастта на дървото. Колкото по-възрастно е то, толкова по-развита е кореновата му система и короната, така че количеството вода за напояване трябва да се увеличава пропорционално на годините му. Ябълкови дървета на възраст от 1 до 5 години изискват около 50 литра вода за всяко дърво, 6-10 годишни дървета - около 100 литра вода, дървета над 15 години - около 150 литра вода.

В идеалния случай кореновата система на ябълковото дърво трябва да бъде напълно наситена с течност, както и почвата около корените. Това ще даде сила на растението и влажната почва няма да позволи замръзване на голяма дълбочина.

След поливане и торене почвата в зоната на ствола на дървото трябва да се мулчира. За това са подходящи некиселинен торф (той е ронлив и черен), компост или хумус. Слоят мулч трябва да бъде 3-5 см, няма нужда да го отстранявате през пролетта, той ще служи като допълнителен органичен тор.

Още: Лекар: Ябълките обострят тези заболявания

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Поливане на доматите - грешките, които ще ви оставят без реколта

Направете това и листата на картофите няма да пожълтяват

Защо и как опитните градинари използват мляко в градината

Грешките, заради които краставиците стават криви

Само опитните градинари НЕ изхвърлят това - тази течност бори листните въшки и увеличава реколтата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com