Направете това за стайните растения преди пролетта

8208
Направете това за стайните растения преди пролетта
Снимка: iStock/Guliver

През зимата повечето саксийни растения преминават в състояние на покой. Това е труден период, защото домашните условия не винаги са благоприятни за тях. Сух въздух в помещенията, ниска или твърде висока температура и недостатъчно количество слънчева светлина. Това са само част от негативните фактори, влияещи върху състоянието на растенията.

Грижите за цветята през зимата са ограничени, но си струва от време на време да проверявате състоянието им и да ги подготвяте за идващата пролет. На какво трябва да обърнете внимание? Ние съветваме.

Болести по растенията

През зимата си струва да проверите състоянието на листата на саксийните растения. Появяващите се по тях петна и обезцветяване може да означават, че са атакувани от гъбични заболявания. Развитието им се благоприятства от фактори, като ниска температура, висока влажност на въздуха и твърде обилно поливане. Наличието на петна от двете страни на листата, бяло или жълто покритие върху субстрата и извити части на растението трябва да предизвика безпокойство. Какво трябва да направите тогава? Първо, трябва да отделите болното растение от останалите и след това да премахнете заразените части. Необходимо е да се използват фунгициди, които могат да бъдат закупени в градинските магазини.

7 атрактивни стайни растения за начинаещи градинари

Наличието на паразити

Трудните зимни условия благоприятстват развитието на много паразити. Стайните растения са изложени на присъствието на акари, люспи, листни въшки и земляни. Най-често се появяват, когато растенията са отслабени, тъй като здравите екземпляри по-лесно се справят с атаката им.

Как да разпознаем наличието на паразити? Признаци, които трябва да бъдат тревожни, са малки бели паяжини, които са опънати между дръжките на листата. Яйца, прикрепени към растението, или ларви, пълзящи по земята или по стъблата. В такава ситуация действайте незабавно и отделете заразения екземпляр от останалите. За да се отървете от насекомите, можете да използвате домашни средства, които включват избърсване на листата с разтвор на вода и алкохол или вода и сив сапун. Ако тези методи се провалят, използвайте химически инсектициди.

Проверка на кореновата топка

Предполага се, че през есенно-зимния период поливането на саксийни растения трябва да бъде ограничено. През това време растежът им е ограничен; повечето видове не пускат нови листа и цветове, така че необходимостта от вода е минимална. 

Струва си да проверите състоянието на корените, като извадите буца пръст от саксията. Ако е прекомерно влажна и мирише на гнило, растението трябва да се постави в нов и сух субстрат. Повредените и мъртви корени трябва да се отстранят предварително.

Кои са най-капризните стайни растения?

Поливане на цветята

През зимата поливането на растенията трябва да бъде ограничено. Ако почвата, в която растат, е прекалено наситена с вода - това насърчава развитието на гъбични заболявания и повишено присъствие на паразити.

Няма ясни правила за поливане. Най-добре е да възприемете принципа, че първоначално тази процедура се извършва веднъж седмично. Ако растението е в добро състояние, достатъчно е периодично да повтаряте дейността. Ако изсъхне, честотата на процедурата трябва да се увеличи (например два пъти седмично). За да бъде ефективно поливането, си струва да погледнете състоянието на кореновата топка - ако е уплътнена, трябва да се разхлаби. Това ще осигури достъп до повече въздух.

Почистване на листата

През зимата много по-малко слънчева светлина достига до растенията, а натрупаният прах отслабва процеса на фотосинтеза. Струва си да ги почиствате редовно от всякакви замърсявания. Големите листа могат да се избърсват с обикновена кърпа (суха или влажна), а по-малките с деликатна четка за прах. В случай на упорити замърсявания листата трябва да се измият обилно под душа. За да не нанесете повече вреда на растението, саксията трябва да бъде внимателно защитена от излишната вода.

Отстраняване на мъртви растителни части

Преди идващата пролет си струва да премахнете ненужните и болни части от растението. Ако стъблата са сухи и без листа, малко вероятно е нещо да порасне по тях. Освен това можете да помислите и за подмладяване на растението. След изрязване на стари и непривлекателни фрагменти в бъдеще ще се появят нови, които ще подобрят външния вид на екземпляра. Струва си да се мисли за нови присадки. Но трябва да изчакате до пролетта преди процедурата по тяхното събиране и вкореняване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да преборим сивото гниене по ягодите

Първото торене на доматите - колко дни след засаждането им в градината се прави

Кои са причините за появата на жълти листа по черешите

Как да спечелим борбата с листните въшки по черешите

Заровете това в градината и ще забравите за теления червей

Няма да повярвате какво ще се случи, ако заровите цяло яйце в градината

С какво е подходящо да се пръскат черешите през май?

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com