Кои са най-капризните стайни растения?

8810
Кои са най-капризните стайни растения?
Снимка: iStock

Има растения, които са много красиви и си заслужава да ги имате у дома. Някои видове обаче са капризни за отглеждане и дори опитните градинари изпитват затруднения. Ето и кои са те:

Папрати

Тази група от растения е любима на много хора. Те имат голям обем, наситени зелени листа и като цяло притежават една кралска осанка, която се харесва на всички. Независимо какво растение сте си харесали от този вид, трябва да знаете, че шансът да не се справите е голям.

Те обичат умерена светлина, без много слънце, умерена температура и са много капризни що се отнася до влажността на въздуха. Трудно ще виреят в апартамент с ТЕЦ заради сухия въздух и не понасят климатиците, защото създават силен вихър. Да, те обичат влажния въздух, но това не се отнася за почвата – ако е прекалено влажна започва гниене на корените. Сухият въздух от друга страна кара листата им да изсъхват много бързо.

7 цветя, които трябва да присъстват във всеки дом

Все пак не е невъзможно да си отгледате папрат. Дръжте го далеч от прозорци и отоплителни уреди. Пръскайте редовно листата и поливайте само в купичката под саксията. Растението само ще си вземе нужното количество вода.

Калатея

Растенията в тази група могат да се нарекат кралици на красотата. Те не са цъфтящи растения, но листата им са оцветени със зелено, лилаво, червеникаво, бяло, сиво, което ги прави център на вниманието у дома. Те могат да варират и по форма и размер. Срещат се от много фини и дълги, до овални и огромни по площ листа.

Подобно на папратите те също обичат влажния въздух. Сухият въздух мигновено кара краищата на листата да изсъхват. В сравнение с папратите обичат по-често поливане и влажна почва. Но трябва да бъдете внимателни да не прекалите.

Обичат светлината, но не и прякото слънце. Теченията в апартамента също не им се отразяват добре. Хубаво е да ги сложите на спокойно място, близо до овлажнител и баня. Ако в банята имате прозорец, може да ги сложите и там. Влажната среда ще им се отрази добре и ще ви е по-лесно да се грижите за тях.

Какви цветя да засадите в градината, за да имате по-малко работа?

Това са едни от най-капризните растения, но ако имате желание да ги отглеждате – ще успеете. Важно е да намерите оптималната среда за тях, която да им осигури дълъг живот. Спазвайте и правилата за поливане – без много вода в почвата, но пръскайте листата. Така ще им осигурите нужната влажност, за да имат здрави и красиви листа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com