Няма да видите плевели в градината, ако направите това още днес

30616
Няма да видите плевели в градината, ако направите това още днес
Снимка: iStock

Плевелите поникват през пукнатините и пролуките на вашия вътрешен двор? Страхувате се да използвате пестициди или просто сте прекалено мързеливи, за да ги премахнете с ръка? Плевелите не само оказват влияние върху външния вид на градината, но също така е известно, че причиняват големи поражения върху културните растения. Смята се, че земеделските производители в Австралия харчат близо 1,5 милиарда долара годишно за дейности, свързани с отстраняването на този вид растения и 2,5 милиона долара годишно за загубено селско производство.

Докато мащабният контрол на плевелите в селските стопанства изисква употребата на индустриални хербициди, вие може да ги премахнете от градината като използвате лесно достъпни продукти, които не вредят по никакъв начин на вашите цветя или посеви.

1. Сода за хляб

Превенцията винаги е по-добра от лечението. За да предотвратите растежа на плевели, поръсете пукнатините и пролуките в градината със сода за хляб. Ако е твърде късно и забелязвате, че посевите и цветята са застрашени, направете следното: покрийте целите плевели с този натурален продукт, включително стъблата и листата.

2. Трапезна сол

Трапезната сол може да помогне за премахване на плевелите от градината. Всичко, което трябва да направите, е да покриете вредителите с този натурален продукт. Друга възможна опция е да използвате солен разтвор. Изсипете 1 чаена чаша трапезна сол в тенджера. Добавете 2 чаени чаши вода. Оставете на котлона, за да заври и "полейте" плевелите.

3. Вестник

Намокрете и покрийте плевелите с няколко вестника. Този метод е известен още като задушаване, тъй като лишава вредителите от въздух, светлина и място за растеж и в крайна сметка води до тяхното пълно унищожаване.

4. Царевично брашно

Царевичното брашно може да се използва не само за предотвратяване растежа на плевелите, но и за тяхното отстраняване. Изсипете малко количество натуралния продукт върху засегнатите участъци от градината. По този начин може да спрете растежа на плевелите и да ги премахнете без усилия.

5. Натурален ябълков оцет

Напръскайте плевелите и цветята с натурален ябълков оцет. Ако е необходимо, повторете процедурата още веднъж. Ябълчната киселина помага за изсушаване на плевелите. Въпреки това, не трябва да прекалявате с нея, защото може да навредите на градинските растения и околната почва.

6. Вряла вода

Коя може да бъде най-евтината и най-лесно достъпна субстанция за премахване на плевелите, ако не водата? Изсипете малко количество от нея в тенджера. Оставете на котлона, за да заври и излейте върху плевелите.

7. Домашен хербицид

Градинар каза най-голямата тайна за голяма реколта от моркови

Ако вече сте решили да си отгледате домашни екологично чисти моркови или ви предстои да го направите, е важно да знаете няколко прости ...

Огромното количество химикали, открито в повечето хербициди, може да бъде притеснително за някои градинари. Защо не си направите собствен препарат? Просто смесете равни количества натурален ябълков оцет, трапезна сол и сапун. Изсипете в бутилка с пулверизатор и напръскайте плевелите.

8. Мулч

Друг начин за "задушаване" на плевелите се крие в употребата на мулч. Покрийте градината с тънък слой от този продукт. Така не само може да унищожите плевелите, но и да скриете тези, които са вече изсъхнали.

9. Водка

Изсипете 2 чаени чаши вода в бутилка с пулверизатор. Добавете 30 милилитра водка и няколко капки течен сапун. Затворете, разклатете и напръскайте плевелите. Алкохолът може да застраши растенията и дори да ги изсуши, ако се използва в по-големи количества. И още нещо, което трябва да знаете: този метод действа, само когато плевелите са разположени на пряка слънчева светлина. Той не е подходящ за стайни растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com