Опасни растения, които трябва незабавно да премахнете от дома си

3314
Опасни растения, които трябва незабавно да премахнете от дома си
Снимка: Istock

Стайните растения са популярен начин да добавите зеленина и живот в жилищното си пространство, но не всички растения са безопасни за отглеждане в помещения. Някои често срещани стайни растения могат да бъдат токсични за хората и домашните любимци и да причинят редица здравословни проблеми при поглъщане или дори само при докосване. Важно е да сте наясно с тези опасни растения и, ако ги имате в дома си, да помислите за премахването им, за да осигурите безопасността на семейството и домашните си любимци.

Дифенбахия: Това привлекателно растение, често наричано "глухата тръстика", съдържа оксалатни кристали, които могат да причинят силно дразнене на устата и гърлото, водещо до затруднения в говора и преглъщането.

Олеандър: Олеандърът е красиво, но силно токсично растение. Всички части на растението съдържат съединения, които могат да причинят сърдечни проблеми, стомашно-чревни проблеми и дори смърт при поглъщане.

Стайни растения, които ще ви радват през ЕСЕНТА

Филодендрон: Много разновидности на филодендрона са често срещани стайни растения, но листата им съдържат кристали калциев оксалат, които водят до дразнене на устата и гърлото, както и до подуване при поглъщане.

Потос: Потосът, известен още като дяволски бръшлян, може да предизвика гадене, повръщане и диария, ако бъде погълнат, поради токсичните си съединения.

Азалия: Красивата азалия съдържа граянотоксини, които при поглъщане могат да доведат до симптоми като слюноотделяне, повръщане и диария.

Саго палма: Саго палмата е изключително токсична за домашни любимци и хора. Поглъщането на която и да е част от растението може да причини тежки чернодробни и неврологични увреждания, които често водят до смърт.

Лилиум: Лилиумите, особено великденските и тигровите, могат да бъдат смъртоносни за котките. Поглъщането на която и да е част от тези растения може да доведе до бъбречна недостатъчност при котките.

Напръстник: Привлекателните камбановидни цветове на напръстника съдържат дигиталисови гликозиди, които могат да причинят сърдечни проблеми, гадене и дори смърт при поглъщане.

Грижа за стайните растения през есента, за да ви радват с красотата си

Утринна слава: Някои видове сутрешни цветя съдържат ерголинови алкалоиди, които при поглъщане могат да доведат до халюцинации, объркване и дори конвулсии.

Ако имате някое от тези опасни растения в дома си, е важно да ги отстраните незабавно, за да предотвратите случайно отравяне. Съхранявайте ги на място, недостъпно за деца и домашни любимци, или помислете дали да не ги подарите на приятел, който обича растенията и може да ги държи на сигурно място, далеч от потенциална вреда. Винаги се осведомявайте за растенията, които внасяте в дома си, и бъдете предпазливи, когато избирате нови попълнения в стайната си градина.

Освен това е добра практика да имате на разположение информация за контакт с център за контрол на отравянията, в случай че случайно се изложите на въздействието на токсични растения. Като сте информирани и проактивни, можете да създадете по-безопасна и здравословна среда за себе си, семейството си и любимите си домашни любимци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com