От какво се състои пролетното подхранване на розите?

6715
От какво се състои пролетното подхранване на розите?
Снимка: iStock

Царицата на цветята, символ на страната ни и на любовта, ценен източник на уникалното масло, с което България е позната по цял свят – розата е ароматната прелест в градината ни, цветето, което носи истории и легенди на крехките си венчелистчета и е част от корените и традициите ни. За да се насладим обаче на красотата на розите, трябва да се грижим адекватно за тях. Информираността за предпочитанията на царственото цвете към почва, поливане, подхранване, както и заболяванията и вредителите, от които е важно да пазим розата, са от ключово значение за отглеждане на здрави, ароматни и богати на цвят рози.

През пролетта е важно да извършим пролетното подхранване на розите, което ще ни помогне да се радваме на аромата  им през лятото и ще гарантира пищния им цъфтеж.

Пролетното подхранване на розите – как се прави и какво е важно да знаем?

Розите са изключително капризни и всяка грешка в грижите за тях или лисата на такива може да доведе до загуба на красивите цветя. Със затоплянето на времето през пролетта  следва да се погрижите за първото пролетно подхранване на розите, за което са ви необходими торове, богати на хранителни вещества и минерали – азот, магнезий, желязо, калий, фосфор.

Единствено сложни и комбинирани торове могат да осигурят качествено пролетно подхранване на розите. Най-важни са фосфорът, който се грижи за кореновата система, образуването на пъпки и буйния цъфтеж, калият, укрепващ стъблата на розите, азотът, който насърчава растежа на листната маса. Внимавайте обаче с  азота – ако прекалите с количеството, ще насърчите растежа на зелена маса за сметка на цветовете, които ще останат дребни и бедни.

Изкуството за подрязване на рози в 8 стъпки

Правилното комбиниране на торове и изборът им като цяло не е лесна задача и е добре, ако сте начинаещ, да го направите съвместно със специалист, а не да залагате на домашни торове, с които без опит лесно може да сгрешите. Органичните торове като дървесна пепел, птича тор и прочие са много полезни за пролетното подхранване на розите, но трудно се приготвят и дозират, ако нямате опит, ще се затрудните. Важно е при употребата на органични торове да се използват пестеливо – по-малкото е повече, за да не изгорите или увредите корените. Приложението на органични торове следва да се започне и след като студовете окончателно си заминат и не се очакват повече близки до нулата температури дори пред нощта.

За разлика от тях минералните торове се продават под формата на гранули или разтвори за пръскане и са по-лесни за прилагане. И тук обаче има тънкости – ако изберете по-бързите за приложение и мързеливи гранулки, следва за овлажните почвата, преди да ги приложите, тъй като при суха почва има риск от изгаряне на корените на розите и постигане на резултат, различен от желания и очаквания.

Как се прави правилно подрязването на рози?

Ако държите на царицата на цветята в градината си, не пестете от подхранване, осигурете най-доброто за розите си. Важно е да знаете и следните тънкости, свързани с пролетното подхранване на розите.

  • Ако температурата на въздуха се е затоплила, но земята още е студена, възможно е розите ви да не успеят да абсорбират добре хранителните вещества от тора и въпреки пролетното подхранване, резултатите да не ви задоволят. Ето защо опитните градинари поливат почвата на растенията с топла вода, внимание – топла, не вяла или гореща, преди да ги наторят. Това гарантира по-доброто абсорбиране на хранителните вещества.
  • Грижите за младите рози, които нямат година от засаждането им в градината, се различават от тези за възрастните растения. Една от най-важните разлики е, че при тях не се извършва пролетно подхранване.
  • Ако мулчирате с цел предпазване на корените, това следва да се направи след пролетното подхранване на розите.
  • Сега е моментът – по време на това подхранване – да огледате растенията и да прецените дали не се нуждаят и от друга грижа. Ако откриете заболявания, е важно да ги идентифицирате и да откриете с помощта на специалист или консултант в магазин за растителна защита най-правилното лечение за тях.
  • Обикновено първото пролетно подхранване на розите при нормална година и без особени аномалии във времето и климата, е през април. Най-важен е азотът при него. Следват подхранване през май и през юни – да, розите изискват грижи, но пък цветовете и ароматът им си заслужават положените усилия, вложените време и средства в грижите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com