Отгледай си лимон в чаша - домът ти ще ухае приятно!

24891
Отгледай си лимон в чаша - домът ти ще ухае приятно!
Снимка: iStock

От малко лимоново семе може да израсне цяло дърво! Разбира се, това е постепенен процес. Младите лимонови дървета първо цъфтят в продължение на няколко години и едва тогава започват да дават плодове. Но за да получите свой собствен лимон, просто трябва да засадите семка в чаша!

Този метод е подходящ за отглеждане и на грейпфрут. Всеки иска да има оазис от зеленина в дома си, да ухае приятно, а най-голямото удоволствие е когато растенията са засадени със собствените ръце.

Лимоните са много непретенциозни!

Как да си отгледаме лимон?

Първата стъпка е да съберете семената и да ги накиснете във вода. Големите семена покълват най-добре, но не забравяйте първо да ги почистите от външната обвивка. Оставете семената във вода за 6-7 дни, сменяйте водата ежедневно.

Оставете резенче лимон до леглото си и вижте какво ще се случи

Лимоните са особено полезни заради изобилието от хранителни вещества, които се съдържат в тях. Но освен чрез консумацията им, можете да...

Готовите семена могат да бъдат засадени!

Поставете няколко камъчета на дъното на чашата, за да създадете дренаж. Напълнете чаша с влажна почва. Засадете семената в земята със заострения край надолу. Уверете се, че има достатъчно свободно пространство между семената - около 5 мм.

Покрийте семената с едър пясък или камъчета. Не забравяйте да ги пръскате с вода на всеки 2-3 дни: на този етап семената се нуждаят от достатъчно влага, за да покълнат. За да създадете парников ефект, който насърчава енергичното покълване на семената, увийте чашата във фолио или пластмаса. Първите издънки ще се появят след седмица!

Най-добрите и силни кълнове се препоръчва да бъдат засадени в по-големи саксии след 3-5 месеца.

Лимонът обича влагата и не е твърде придирчив към светлината. През пролетта лимонът трябва да се подрязва, за да стимулира растежа и цъфтежа. През есента листата могат да опадат, няма място за притеснение. Ако искате вашето лимоново дърво да дава плод, то трябва да бъде присадено. В противен случай лимонът ще остане просто декоративно растение с красиви цветя и характерен тръпчив мирис. Но и това не е лошо! Дома ви ще ухае приятно!

Резен ЛИМОН и ОРХИДЕЯТА ще полудее от цъфтеж

Напоследък орхидеята успява да се превърне в едно от любимите стайни растения. Тя обаче не е малко капризна и ако не знаете как да подх...

През пролетта и лятото, когато е топло и има възможност, изнесете растението на чист въздух - това ще стимулира растежа! Ако е невъзможно, просто му осигурете достатъчно чист въздух в помещението, където ще расте малкият лимон.

Лимонът не само допринася за интериора в дома ви, но има и полезни свойства:

Лечебна миризма. Листата на лимона са способни да отделят повече от 80 хранителни вещества. Те имат положителен ефект върху човешкото здраве, облекчават нервното напрежение, подобряват съня и се борят с настинките. Лимонът също е чудесен начин за повишаване на кръвното налягане у дома.

Против вредители. Цитрусовият аромат почиства зоната от вредители и бактерии. Той дезинфекцира дома от гъбички, насекоми и вирусни инфекции.

Успокояващ ефект. Хората, които са склонни към стрес, страх и тревожност, намират за особено полезно да имат лимоново дърво у дома или на работа. Има успокояващ ефект, подобрява настроението, облекчава депресията и облекчава умората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com