Отглеждането на боровинки в саксия е задължително за всеки начинаещ градинар

39231
Отглеждането на боровинки в саксия е задължително за всеки начинаещ градинар
Снимка: iStock/Guliver

Някои градинари се опитват да засадят боровинки в саксия директно на перваза на прозореца. Такива експерименти е малко вероятно да бъдат успешни, но има хора, които твърдят, че расте, ако й осигурите подходяща грижа:

·         добавете лимонена киселина към водата за напояване;

·         преместете саксиите на хладно място през зимата;

·         организирайте осветление, ако прозорците гледат към слънчевата страна;

·         кръстосано опрашване преди цъфтежа с четка.

Как да отглеждаме боровинки в саксия?

Определено е необходимо да се отглеждат боровинки в градината, като се избира сорт за климатичните условия на региона. Културата е доста капризна. Необходимо е да знаете не само общата селскостопанска технология за грижа с нея, но и внимателно да прочетете описанието на закупения хибрид.

Засаждане на боровинки

Отглеждането на боровинки в саксия изисква подготовка на почвата, ако тя е леко кисела. Засаждането се извършва през първите седмици на есента или ранна пролет. Вдлъбнатините за разсад се правят 3 пъти по-големи от кореновата система. Оптималната дълбочина е 50-60 см. Краищата, ако киселинността е повишена с помощта на различни смеси, са покрити с филм, който поддържа този ефект.

ПОЛЗИ от утайката от кафе за боровинковия храст

Дъното е покрито със смес от равни пропорции пясък, торф и дървени стърготини. Към него се добавят натрошени борови кори. Експертите препоръчват на дъното да се постави сух хидрогел, който предотвратява образуването на гъбички и свързва торовете.

Преди изваждане разсадът се напоява обилно и след това се изважда от контейнера. Леко смачкайте земната топка, поставете храста в центъра на дупката, поръсете със земя и слой борови иглички, уплътнете почвата и полейте добре. Редувайки субстрата и хранителната смес (пясък, торф, дървени стърготини), запълнете дупката до края. Растението трябва да завърши на могила, чийто последен слой се състои от боров мулч.

Има два основни начина за размножаване на боровинки:

 -    Резници. Смята се за най-простият. В края на август върхът на зеления летораст (20 см дължина) с 2 или 3 растежни пъпки се отрязва под ъгъл. От върха, отдалечавайки се на 2-3 см от пъпката, направете равен отрез. Резниците се вкореняват в смес от торф и пясък или перлит, след поръсване на края с растежен стимулатор. Засаждането се навлажнява, покрива се с прозрачна бутилка, държи се у дома, поставя се на топло място с дълга дневна светлина за най-малко 10 часа. Резниците се засаждат в началото на октомври. Екземплярите започват да дават плодове след 5-6 години.

-     Семена. Зрелите плодове се намачкват, заливат се с вода, семената се почистват от кашата и се изсушават. Семената се засяват в съд, пълен с торф и пясък, полива се и се покрива. Субстратът се поддържа влажен на тъмно място. С появата на разсад, засаждането се отваря и се прехвърля на светлина. Температурата на околната среда не трябва да надвишава 15 градуса.

Правилна грижа за боровинките

Поливане

Боровинките в саксия е влаголюбиво и изисква редовно овлажняване. При горещо време и при засаждане на добре осветено място водата се добавя постоянно, но без да прелива. В противен случай кореновата система ще започне да гние. Необходимостта от поливане се показва от изсъхването на почвата. За подкиселяване на почвата към водата за напояване се добавя хранителна киселина.

Когато почвата е осветена от слънчева светлина, поливането се извършва на всеки 3-4 дни без подкиселяване. В твърде горещи дни листата се пръскат поне два пъти на ден. С настъпването на първата слана влагата практически спира. Водата се добавя само след като се появят признаци на сухота. Излишната влага се показва чрез пожълтяване на листната плоча.

Отглеждане на боровинки: Добрата грижа за УСПЕШНА реколта

Осветление, температура, влажност

Може да расте на добре осветено място, но в такъв случай се увеличава необходимостта от често поливане и пръскане. Освен това пряката слънчева светлина е противопоказана за боровинките. Ще трябва да създадете засенчване с помощта на мрежа или други устройства, така че първоначално трябва да изберете мястото за засаждане с особено внимание. Температурата зависи от сорта. За зимата повечето видове изискват подслон.

Тор и подхранване

Обогатяването на почвата с хранителни вещества е едно от основните условия за отглеждане на боровинки. Подходящи като органични комплекси за горски плодове. Торете растението ежегодно в продължение на 3 години и след това направете почивка за 12 месеца. Торете след разхлабване на почвата, ден след което се извършва обилно поливане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com