Планиране на цветна градина в 5 стъпки

12360
Планиране на цветна градина в 5 стъпки
Снимка: iStock

По-неопитните градинари може би се чудят от къде да започнат, за да създадат своята първа цветна градина. Предлагаме ви план от 5 стъпки, които да следвате, за да създадете мечтаното пространство, изпълнено с красиви цветове.

1. Местоположение

Обмислете добре местоположението, което избирате за вашата цветна градина. Колко светлина на ден ще има над вашата градина? Има ли възможност за лесно поливане, близост до чешма/кладенец? Има ли силни ветрове в този район? Такъв район може да бъде жесток за цъфтящите растения и да ги направи наистина трудни за отглеждане. Познавайки местоположението и условията, които то предлага – ще може да изберете правилните цветя, които биха се справили добре, за да се радвате на красотата им.

Как да внесете повече светлина на сенчеста градина?

2. Тип градина

Разбирането на условията на отглеждане, с които трябва да работите, може да ви помогне да определите какъв вид градински цветя можете да отглеждате там успешно. Може да си направите билкова градина, ако това е най-подходящия избор, или градина само с определен вид цветя.

Трябва да си дадете отговор на въпроси като дали искате да имате постоянен достъп до билки за кулинарните ви изкушения, които обичате да правите в свободното си време, или искате да си берете великолепни букети, с които да украсите дома си? Или може би обичате да прекарвате време, седейки навън, четейки и гледайки красивите лехи? Ако знаете какво искате от градината – ще може да го постигнете.

3. Почва

Почвата има повече значение, отколкото си мислите. Страхотната плодородна почва е в основата на красивите и изобилни растения и цветя. Добре е да знаете дали имате пясъчна, камениста, глинеста или тинеста почва и да я подобрите, ако има нужда. Има различни методи, които може да проучите.

Вдъхновете децата да се включат в градинарството

4. Избор на цветя за засаждане

Можете да бъдете креативни и да се забавлявате с дизайна на вашата първа градина. Експериментирайте с цветовете и формите на цветята. Цветята не цъфтят едновременно, така че планирайте градината така, че винаги да имате цветове, които да ви радват. Не забравяйте, че няма грешен начин да засадите градина, освен да не засадите такава изобщо!

5. Засаждане

След като вашата цветна леха е планирана и почвата е подготвена, следващата стъпка ще бъде засаждането. Има цветя, които издържат на студ и такива, за които трябва да изчакате по-високи температури, за да ги засеете.

Имате опции да засадите директни семена, саксийни растения от разсадник или разсад, който сте отгледали и подхранвали сами в дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com