Подрязване на орхидеята - как е правилно да се прави, за да цъфти дълго и пищно

31328
Подрязване на орхидеята - как е правилно да се прави, за да цъфти дълго и пищно
Снимка: iStock

Без подходяща грижа и навременна резитба красивата орхидея няма да ви зарадва с желаната интензивност на цъфтежа. Подрязването трябва да се извършва в съответствие с правилата за грижа за това цвете, в определен период от неговото развитие.

Правилно подрязване на орхидеята

След всеки цъфтеж цветето се нуждае от почивка.Неговите естествени биоритми изискват преход към периода на сън, но за това е необходимо да се създадат условия - отрежете листата и поставете саксията с растението на тъмно място. Ако тези манипулации не се извършат навреме, растението отново ще произведе пъпки на дръжки, за развитието на които просто няма достатъчно ресурси. В този случай корените му ще отслабнат и могат да изгният. Резултатът, разбира се, е предвидим - рано или късно растението ще загине.

Подправката, която ще съживи умиращата орхидея

Преди да отрежете листата на цветето, трябва да подготвите необходимото оборудване. За целта ще са ви необходими:

  • градински ножици за подрязване
  • дезинфектанти
  • ръкавици за защита на ръцете при работа с инструменти

Най-често хлорните разтвори се използват като дезинфектант, но можете да третирате ножиците за подрязване с алкохол или просто да загреете режещите елементи на огън.

Важно е да прегледате цялото растение преди подрязване. Огледайте стъблото на дръжката, листата и основата на корена. Ако стъблото току-що е започнало да изсъхва и пожълтява, не е необходимо да бързате да го премахнете - корените на цветето продължават да получават храна от него, докато е живо. Трябва да премахнете стъблото на цветето, когато стане зелено, кафяво или ярко лилаво. Не можете да го отрежете в самия корен, точно както листата, трябва да оставите „пънче“ с височина най-малко 10 мм. Прекомерното подрязване може да забави следващия период на цъфтеж с 6 месеца или повече.

Трябва постоянно да наблюдавате състоянието на листата на цветето.Ако върху тях се появят петна в черно, лилаво или жълто, те трябва да бъдат отрязани незабавно. С помощта на дезинфекцирани инструменти внимателно отстранете повредената част на листа, отстъпвайки 1,5-2 см от петното. Не е необходимо да премахвате цели листа - можете да лишите растението от храната, която получава от слънчевата светлина и въздуха. Можете също да отрежете листата с обикновен нож с остро острие. Ако стъблото е изгнило или изсъхнало, листът може лесно да се отстрани от стъблото с ръка, просто го издърпайте без сила.

Ако листата и стъблото не избледняват, появяват се нови пъпки, тогава те трябва да бъдат отстранени, като се спазват правилата за подрязване (не по-малко от 1 см). Отрязаният дръжка може да се постави в чиста вода - има шанс тя да се превърне в жизнеспособно растение. Важно е да не оставяте пъпки на „пънчето“, дори ако са в латентно състояние и не се развиват дълго време. Това не означава, че те не получават храна от кореновата система и не увреждат орхидеята.

Още: Орхидеята ще цъфти поне 6 месеца в годината, ако направите това

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Защо листата на доматите пожълтяват?

Как да определим на колко дни да поливаме доматите?

Торене с пепел - 2 грешки, които го превръщат в отрова

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com