Поливане на краставиците – ето колко често се прави

39732
Поливане на краставиците – ето колко често се прави
Снимка: iStock

Краставиците са сред най-полезните летни зеленчуци, тъй като съдържат около 96% вода, с което помагат за поддържане на водния баланс в тялото и ни хидратират през лятото. Тараторът, на който са основна съставка, също е сред най-често приготвяните и сервираните летни супи, позната с охлаждащото и хидратиращото си действие – цяр и благодат в жаркото лято. Други ползи, с които е известна краставицата, като детоксикиращо действие, подпомагане на храносмилателната система, намаляване на нивата на кръвната захар, подобряване на състоянието на кожата и косата, съчетани с богатата палитра от витамини и минерали, съдържащи се в зеленчука, го правят сред най-ценните храни за лятото и са сред водещата причина да проявим интерес към отглеждане на краставици в градината си.

За разлика от доматите краставиците не биха вирели така лесно в саксия, така че насочете се към отглеждането им само ако имате градинка, в която да се грижите за тях. За да родят вашите краставичики обаче и да не бъде трудът ви напразен, следва да знаете как се извършва поливане на краставиците и колко често да го правите.

Лекар: При тези заболявания маринованите краставици са по-полезни от пресните

Краставиците са зеленчук, който задължително трябва да присъства в ежедневната диета. Те притежават антиоксидантни, противовъзпалителни...

Правилна грижа за краставиците в градината – поливане на краставиците

Универсална рецепта колко вода е нужна на зеленчуците ви, за да растат здрави и плодородни няма, защото количеството на водата зависи от времето, района, в който се отглеждат – горещ и равнинен или високопланински и с по-ниски температури, големината на растенията, фазата, на която се намират. Добре е да знаете, че краставиците са капризни особено по отношение на поливането и е достатъчно да допуснете една грешка, за да се лишите от реколтата си. Като цяло краставиците са влаголюбиви, не понасят дългото засушаване, тъй като са с повърхностни корени и не съумяват да черпят влага в дълбочина. Широките им листа пък изпаряват много влага, което също е причина по-често да поливате краставиците. Какво друго следва да знаете за поливането на краставиците?

  • Ако температурата на въздуха е под 10 градуса, сочният хидратиращ зеленчук се полива с топла вода.
  • При екстремни горещини краставиците могат да се поливат и няколко пъти на ден, без да се мокрят листата обаче. При по-нормални летни температури поливане веднъж на ден е достатъчно.  Те обаче не се поливат през деня, тъй като това може да причини гибелта им. Най-удачното време за поливане на краставиците е вечер. Сутрин също не е проблемен отрязък от деня, ако е достатъчно рано, за да изпият водата, преди изгрев и да не се разболеят от слънчевите лъчи, заварили ги мокри и напоени.
  • Мокренето на листата на краставиците трябва да се избягва, тъй като е опасно за здравето на растенията.
  • При нормални температури на околната среда водата, с която се полива вкусният зеленчук, следва да е с температура около 25 градуса. Колкото по-горещо е времето, толкова по-студена следва да е водата.
  • Ако краставиците се отглеждат в оранжерия, тя трябва да има отлична вентилация, за да не се задържа влагата при зеленчуците.
  • За да се запази по-дълго влагата в почвата, съответно да оцелеят краставиците няколко дни без вода, се препоръчва мулчиране.
  • Капковото напояване е изключително добър метод при краставиците и работи безотказно.
  • Поливането по време на цъфтеж краставиците следва да е по-щедро, а по време на плододаване разходът на вода трябва да е още по-голям.

Колкото по-добре се грижите за сочните зеленчуци и познавате правилата за поливане на краставиците, толкова повече ще се радвате на вкусни и пресни краставици, отгледани от самите вас.

Източник: Pharmeasy

Поръсете доматите и краставиците с това - ще забравите за вредителите

Нашествието на вредители в градината може да влоши значително реколта от домати и краставици. Едни от тези вредители са трипсите, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com