При отглеждане на калатея - малко хора знаят тези 3 тънкости

17143
При отглеждане на калатея - малко хора знаят тези 3 тънкости
Снимка: iStock

Калатеята не е най-лесното растение за отглеждане на закрито. Как да отглеждаме и да се грижим за калатея, така че да украсява нашия интериор за дълго време?

Калатеята е наричана разговорно „молещо се“ растение заради очарователната си способност да сгъва и подрежда листата си. Всяка вечер листата се изправят, приличат на молитвени ръце и се отварят отново на сутринта.

3 тънкости за отглеждане на калатея

1.      Мястото за отглеждане на калатея

В естественото си местообитание Калатеята расте в сянката на тропическите горски дървета, далеч от пряка слънчева светлина. Затова тя обича места без течения, на частична сянка или на светло място, но с разсеяна светлина. Западната и южната страна не са подходящи за нея, особено през лятото. Но на източния перваз на прозореца или на кратко разстояние от източния прозорец калатеята ще има отлични условия. Можете също така да разгледате североизточната или северозападната страна. Трябва да знаете, че през зимата растението трябва да има повече светлина.

Красива Калатея във вашия дом: Грижа за растението

Калатеята се нуждае от топлина и влажен въздух. У дома е най-добре да му осигурите стайна температура от 18-25 ° C. Колкото по-висока е температурата, толкова по-висока трябва да бъде влажността на въздуха. Идеалното място за отглеждане на калатея ще бъде оранжерия с прозорци или светла, топла баня или кухня. Трябва също да знаете, че калатеята не обича дима от газовите уреди.

Високата влажност на въздуха е основата за успешното отглеждане на калатея. През лятото калатеята трябва да се пръска ежедневно, през зимата - поне два пъти седмично. Не може да се поставя до горещ радиатор, тъй като не издържа на сух въздух. Саксията с калатея трябва да се постави върху поставка, пълна с вода и камъчета или експандирана глина, така че да не се потапя във вода, или да се постави в по-голяма саксия, пълна с влажен торф. След това изпаряващата се вода ще увеличи влажността около калатеята.

2.      Как да поливаме калатеята?

Калатеята трябва да има постоянно умерено влажен субстрат, който е по-добре да се полива обилно два пъти седмично, отколкото често и малко. За напояване е най-добре да използвате дъждовна вода, мека преварена или утаена вода.

Какви цветя трябва задължително да имаме вкъщи?

По време на периода на покой честотата на поливане се намалява. Субстратът трябва да изсъхне малко между поливанията. Ако Калатея няма достатъчно вода, тя веднага ще съобщи това с външния си вид. Листата ще започнат да увяхват и да се извиват. В този случай трябва незабавно да се полива и калатеята ще възвърне красивата си форма възможно най-скоро.

3.      Кога да торим калатеята?

По време на периода на растеж - от пролетта до есента, калатеята трябва да се подхранва на всеки две седмици с вермикомпост или тор за саксийни растения с декоративни листа. Най-доброто решение е да добавите течен тор към водата, като намалите дозата, препоръчана от производителя наполовина. Можете също така да използвате дълготраен тор като Osmocote, който ще освободи хранителни вещества в продължение на много месеци и ще ни позволи да забравим за методите на отбиване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com