Първото торене на цвеклото - кога и с какъв тор се прави

1298
Първото торене на цвеклото - кога и с какъв тор се прави
Снимка: Tracy Lundgren / Pixabay

Торенето на цвеклото е важно условие за растежа и развитието на този кореноплод. Освен това то има положителен ефект върху вкуса на реколтата. Първото торене трябва да се извърши около юни. В този момент зеленчукът е образувал няколко истински листа.

Първото торене на цвекло

Първата стъпка е почвата да се насити с азот, който е необходим за развитието на зеленчука. Най-добре е да обърнете внимание на оборски и птичи тор, използвани под формата на разтвори.

За да сте сигурни, че цвеклото е получило всички необходими хранителни вещества, тогава трябва да използвате специален комплексен тор. Използвайте го според инструкциите на производителя.

Знаете ли какво лекува червеното цвекло?

За да стане сладко цвеклото, е необходимо да го третирате с амонячен разтвор. Използвайте не повече от две лъжици от лекарството на кофа с вода.

Препоръчително е да използвате карбамид за пръскане. За да направите това, достатъчно е да разтворите 30 грама тор в кофа с вода.

Третирането на цвекло започва още преди сеитбата, с обработката на семенния материал.

Листното подхранване се извършва от най-ранните фази на развитие. Когато се появят четири листа, се прилага бор за първи път. В тази фаза на развитие можете да добавите комплекс от микроелементи. След това е необходимо да наторите насажденията с бор още няколко пъти.

Преди сеитбата е необходимо семената от цвекло да се третират със специален комплексен микротор. Тази обработка дава възможност да се намали количеството на дезинфектанта с 15-20%. Освен това ще получите клубени с добър жизнен потенциал. Третираният с микротор посевен материал лесно покълва при температура на почвата от +5°C. В този случай, върху добре обработена почва, първите издънки се появяват след 15-20 дни, при +10 ° C има шанс да видите кълнове след 8-10 дни, а при 15-20 ° C издънките ще се появят само след 3-6 дни.

Оптималното време за засаждане на цвекло е средата на май. През този период все още има достатъчно влага в почвата, но са възможни неблагоприятни климатични условия. Ето защо е важно да използвате подготвени семена, за да избегнете забавяне на покълването.

Листното подхранване помага за запазване на реколтата на по-късен етап. Приложението на листно торене започва във фазите 9-10 лист. В случая се прилагат борни торове.

Грешки, които трябва да се избягват при отглеждането на цвекло

Излишъкът от азот в почвата води до много бърз растеж на цвеклото. В случая зеленчуците имат високо съдържание на нитрати и не са подходящи за дългосрочно съхранение.

Глинеста и суха почва също е противопоказана за цвеклото - има плътна структура, която се отмива след дъжд и когато изсъхне, се втвърдява. При такива условия не можете да очаквате добра и голяма реколта.

Не засаждайте зеленчука в песъчливата почва. Тя има един основен недостатък - бързо губи влага и трябва да поливате по-често. Но дори и в този случай, зеленчукът може да вирее - трябва да внасяте хранителните вещества в по-дълбоките слоеве на почвата по-интензивно и е необходимо много по-често торене.

Течен тор от цвекло: Най-мощния тор за вашите цветя

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com