Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 2 лъжици от това и всички цветове на краставиците ще дадат плод

22 юни 2024, 16:15 часа

Често градинарите, които отглеждат краставици, се сблъскват с един проблем - насажденията цъфтят, но не всеки цвят дава плодове. Благодарение на една съставка може да се намали броят на безплодните цветове и да се увеличи този на завръзите.

Тайната на богатата реколта от краставици

За да се уеличи броят на женските цветя, е важно краставиците да се поливат преди и по време на цъфтежа с разтвор, приготвен от 2 супени лъжици сода за хляб, разтворени в 10-литрова кофа с вода. Под корена на всяко растение трябва да се излее по 200 милилитра вода.

Доматите и краставиците ще растат по-бързо, ако ги поливате с това

Това торене трябва да се извършва на влажна почва, след поливане, а не на суха почва. Важно е содената смес да не попадне върху листата на краставицата. В противен случай те ще пожълтеят. След поливане на краставиците с разтвор на сода, броят на безплодните цветя рязко ще намалее и реколтата ще бъде изобилна.

Безплодните цветове на краставиците са мъжките цветове, необходими за опрашване на женските. За да приберете богата реколта обаче, е важно да намалите броя на мъжките цветове и да увеличите броя на женските.

Грижи за краставиците

Мулчирането е незадължителна процедура в грижата за този зеленчук, но предотвратява прекомерното изсушаване на горния слой на почвата и също така потиска растежа на плевелите. Като мулч можете да използвате торф, сено или окосена трева , които се изсипват върху леглото около растенията на слой от 5–10 cm.

Краставиците се нуждаят от много вода, за да растат и образуват плодове. Преди цъфтежа зеленчуците се поливат на всеки 5-7 дни като се използват 3-6 литра вода на храст. След появата на цветовете поливането се увеличава - веднъж на 2-3 дни по 6-12 литра на растение. При сухо време поливанията могат да бъдат ежедневни.

Процедурата се извършва рано сутрин или вечер след залез слънце. Препоръчително е да използвате топла вода с температура най-малко 22 градуса. За да направите това, е удобно например да имате варел в градината, в който течността ще се затопли на слънце през деня. Когато поливате, опитайте се да не оставяте струята да падне върху листата, в противен случай те могат да се изгорят.

Завържете краставиците - за хоризонтална опора вземете две метални тръби или дървени подпори с височина най-малко 1 м и ги забийте в земята по краищата на лехите. Отдръпнете се на 15–20 см от земята и опънете здрави въжета между тях на разстояние 20 см едно от друго. Внимателно издърпайте стъблата на краставиците и ги прикрепете към долното въже с помощта на специални щипки за завързване на растения, мека тел или просто оставете разсада окачен - докато расте, той ще започне да се прикрепя към опората, произвеждайки пипала. Вместо въже можете да опънете специална мрежа за увивни растения.

Само 3 лъжици от това - краставиците ще станат сладки и ще спрат да пожълтяват

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес