Сложете орхидеята на това място и тя ще цъфти без да спира

16466
Сложете орхидеята на това място и тя ще цъфти без да спира
Снимка: iStock

Красивата орхидея е капризно цвете. Мек климат, добро осветление, но без пряка слънчева светлина са само част от нейните изисквания, за да се развива нормално и да радва с красивите си цветове. Но отглеждането на орхидея, която цъфти постоянно, е истинско изкуство. За целта е важно преди всичко да се избере правилното място, на което да се постави саксията с нея.

Къде е най-добре да сложите саксията?

Най-важното е да сте запознати с условията, от които това цвете се нуждае. Първо - мек климат, второ - добро осветление, трето - температура от 20 до 30 градуса по Целзий през деня и 18-25 през нощта.

Поливане на орхидеята след пресаждане - ето как е правилно да се прави

Ясно е, че през зимата няма да е лесно да се намерят такива условия в градски апартамент.В крайна сметка влажността на въздуха под 50% вече е критична за орхидеите. Но тези условия може да се постигнат чрез пръскане или поставяне на съд с вода до растението.

Що се отнася до избора на място на перваза на прозореца, през лятото е по-добре да избирате между източната и западната страна. Первазите на прозорците с южно изложение не са най-добрият вариант за това цвете. Ще трябва да му осигурите защита от пряка слънчева светлина.

През зимата, напротив, по-добре е да преместите орхидеите на южната страна, като постепенно ги привиквате към излагане на пряка слънчева светлина. Ако оставите саксията на сянка, няма да расте нищо освен листа. Също така трябва да предпазите растението от температурни промени, особено през студения сезон.

Грижи за орхидеите по време на цъфтеж

Стъпка 1: направете странични отвори във вътрешната саксия, това ще подобри вентилацията на субстрата и ще предпази корените от гниене.

Стъпка 2: Избършете добре листата с кърпа, навлажнена с вода. Прашните и мръсни листа ще пречат на фотосинтезата.

Стъпка 3: поставете цветето на място с дифузна светлина - то не обича пряка слънчева светлина, под яркото слънце могат да се появят изгаряния по листата. През зимата, когато има малко слънце, помогнете на растението с изкуствена светлина (удължаване на дневната светлина до 12 часа), например фитолампа.

Стъпка 4: по правило редовността на поливане не надвишава 1 път на всеки 1-2 седмици (в зависимост от влажността на помещението). Поливането може да се извърши по няколко начина:

  • накисване във вода за 15-20 минути (целта на това накисване е да се наситят корените и субстрата с вода). Накисването може да се извърши в саксията, в която е цветето или в отделен съд, като вътрешната саксия с кореновата система се потопи 2/3 във вода;
  • пръскане или поливане под душ - този метод е идеален за орхидеи с въздушна коренова система, както и за освежаване на листата.

След поливане не забравяйте да оставите водата да се отцеди за 20-30 минути и след това можете да върнете саксията на нейното място.

Още: Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com