Сложи малко канела в саксията и ще се изумиш от резултата

46913
Сложи малко канела в саксията и ще се изумиш от резултата
Снимка: Mareefe / Pixabay

Канелата е подправка, която се използва от хилядолетия в кухнята и медицината. Малко обаче знаят, че тази подправка е успешен съюзник и в борбата с вредителите. С нея можете да се отървете, без да прибягвате до тежки химикали. Тя има и противогъбични свойства и осигурява много полезни вещества в почвата. Нейният силен аромат не се харесва на вредителите и ги държи надалеч.

Контрол над вредителите

Не е нужно да взимате тежки химикали, за да изгоните комарите и други вредители. Поръсете насажденията си с тях и те сами ще избягат от силния аромат. Правете го това в продължение на 2-3 седмици и поръсете там, където подозирате, че се събират насекоми, както и по листата.

Противогъбична

За да поддържате растенията си здрави, трябва да имате под ръка продукт, който да държи гъбичките настрани. Канелата може да ги предпази от тях, заради ензимите, които се състоят в нея.

Поръсете я в областите на растението, където се показва признак на мухъл или гъбички. Повторете отново, ако не изчезнат до няколко дни.

Защита на зеленчуците

Можете да я използвате и като опция за торене. Поръсете почвата около растенията и използвайте този метод веднъж седмично, докато напълно попие в самата почва.

Поддръжка на резници

Нанесете канела върху стъблото на резника, преди да засадите. Ако имате друг проблем с градинарството, който ви пречи да засадите, можете да направите и следната рецепта за фунгицид, като комбинирате канела с аспирин:

Направете това, ако в саксията има мухъл

Към края на есента и началото на зимата е много вероятно да станете свидетели на образувал се в саксията мухъл. Това се случва, защото ...

·         1 супена лъжица канела на прах

·         2 чаши вода

·         2 смлени таблетки аспирин

 Разбъркайте добре всички съставки и ги оставете да престоят 12 часа. Преди употреба отцедете, за да избегнете евентуални останали остатъци. Накиснете резниците в течността за около 2 часа, а след това ги заседете.

Заздравете раните по растенията

След прекалена резитба, растенията могат да бъдат наранени или да имат леки порязвания. Това е напълно достатъчно, за да се появят и развият гъбички, както и други микроорганизми. Отново канелата може да ви помогне. Поръсете върху заседналите участъци и по този начин ще направите защитен слой, който не само ще ги предпази, но и ще ускори процеса по възстановяване.

Стайни растения

Канелата е полезна и за стайните растения. Тя може да ги предпази от изсъхване и разболяване. Също така, чудесно средство е и за борба с листните въшки, които се срещат навсякъде, дори и при стайните растения. Канелата се поръсва директно в саксията на растенията, като процедурата се повтаря до 2-3 седмици след първоначалната. По този начин запазвате ефекта и напълно предпазвате растенията.

Най-добрият метод за присаждане на стайно растение в нова саксия

Стайните растения, без значение претенциозни или не, често изискват пресаждане в нова саксия. Това е желателно, за да достигнат максима...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com