Спатифилумът ви вече ще расте без проблеми, ето как

38630
Спатифилумът ви вече ще расте без проблеми, ето как
Снимка: iStock

Спатифилумът е не претенциозно растение, но понякога може да донесе неприятности на собственика си. Грешките в грижата му незабавно засягат неговото състояние. Спатифилумът може да почернее, пожълтее, да потъмнее, да загуби цвета си. Всички тези симптоми ясно сочат за проблеми в агротехниката, които трябва да бъдат решени, за да възстановите здравето на декоративното си растение.

Симптом №1. По върховете на листата има кафяви петна.

Повечето цветари се питат защо Спатифилумът почернява и защо изсъхват върховете на листата му. Сега ще разберете!

Причината №1: Сух въздух

В този случай връхчетата изсъхват съвсем малко – само 1-2 мм. В същото време останалата част от листото остава зелена или в границата на потъмняването придобива жълт цвят.

Това обикновено се случва с листата, ако въздухът е сух, което е нормално в жилищни условия. Особено изразен е този феномен през зимата, когато се отоплявате.

Какво да направите?

За да намалите появата на черни петна или да ги сведете до минимум, повишете влажността в близост до саксията на растението. Препоръчително е Спатифилумът да:

да се пръска 2 пъти на ден с топла вода;

да бъде поставен в непосредствена близост до аквариум;

да поставите саксията върху съд с мокра керамика;

да използвате овлажнител (най-ефективното средство за защита).

Причина №2: Влага

В този случай, Спатифилумът почернява и сухите места по листата са малко по-различни. Дефектът засяга по-широка площ. Зоната на потъмняване бива ограничена от нормалната част на листата с жълт ръб.

Какво да направите?

Почерняването само по върховете на листата предполага, че растението е поливано често, но е започнало гниене в корените. В този случай, ще ви помогне режим, с който да регулирате поливането.

Някои цветари са решили да поливат Спатифилумът само когато листата му увиснат или външно изглеждат изтощени. Понякога това се случва при почти напълно изсъхване на почвата в саксията! Въпреки привидното изсушаване всичко това е в реда на нещата. Полейте с вода и час по-късно всички листа ще възвърнат свежия си вид.

В същото време, редуването на сух режим и обилно поливане не е препоръчителен вариант. Това означава, че понякога може да се приложи, но не трябва да се превръща в ежедневие. В противен случай вредите на състоянието на почвата и на малките смукателни корени, които могат да изсъхнат. В идеалния случай трябва да поливате изсъхналата почва на цветето си, но без да подгизва.

Симптом №2. Сухи листа по краищата и черни петна в централната част на листата.

Причината №1. Влага

Тъмните черни или кафяви петна по листата на Спатифилума обикновено показват значителна влага, която е продължила дълго време. Най-вероятно цветето е поливано твърде често и в дъното на саксията, в близост до корените, се е образувало нещо като блато. Не е изненадващо, че при такава ситуация корените започват да гният, което причинява почерняването на листата.

Какво да направите?

За начало коригирайте поливането (виж предходния параграф за препоръчителния режим на поливане). Ако петната продължават да се разпространяват към по-голям брой листа или са увеличили размера си, то е необходимо да изследвате корените и да лекувате появилото се загниване. Това може да стане, както следва:

Махнете цветето от саксията.

Изплакнете корените във вода (в кофа с вода), леко ги освободете от старата почва.

Разгледайте корените дали е започнал процес на гниене. Увредените корени са меки, жълти или кафяви, а здравите за бели и плътни. Премахнете изгнилите корени с чист нож. Подхранете го с прах от активен въглен или канела на прах.

Оставете растението в продължение на 2-3 часа да изсъхне.

Сложете Спатифилумът в нова почва, в която добавете активен въглен за предотвратяване на гниенето. Поливането не е нужно! След 2-3 дни, когато новата почва е суха, полейте растението с леко топа вода – в идеалния случай преварена вода.

Причина №2. Охлаждане на корените

Листата могат да почернеят в следствие от “мокро” охлаждане. Например, ако сте полели растението през нощта, когато температурата е паднала, корените могат да измръзнат.

Отглеждане на разсад в бутилка – лесно, удобно и бързо

Определено ще се насладите на този метод за отглеждане на разсад в бутилка и вече няма да искате да опитвате други начини. Разрежете п...

Какво да направите?

Опитайте се да не допускате такава грешка. Махнете цветето си от студения перваз на прозореца и не го поливайте вечерта. За бързото му възстановяване, го поръсете с адаптоген, който помага за преодоляване на неблагоприятните фактори и който увеличава имунитета на вашия Спатифилум.

Причина №3. Прехранване с торове (изгаряне)

Ако изгорите цветето си с торове, това ще се прояви много бързо. Буквално за една нощ, след като сте превишили с количеството тор, по листата се появяват кафяви или черни петна в обширна област. След това цялото листо става жълто и умира.

Какво да направите?

Ако предозирате, трябва да действате бързо. Корените на растението трябва да се изплакнат с чиста вода и да го пресадите в нова почва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com