Тайната съставка за перфектното песто: Как да я отгледаме?

4011
Тайната съставка за перфектното песто: Как да я отгледаме?
Снимка: tookapic / Pixabay

Босилекът може да се добавя към салати, да се използва като подправка към месни ястия, а може да се използва и за приготвяне на вкусно песто.

Здравословният и вкусен босилек може да се отглежда в домашни условия през цялата година. Има много разновидности на това растение, но най-разпространеният е сладкият босилек. Лесно се разпознава по лъскавите си малки листа, с лек аромат на анасон. Разказваме ви как да отглеждате босилек, както и как да направите вкусен и здравословен песто сос.

Изненадващите ползи за здравето от семената на босилека

1. Богати на фибри 1 супена лъжица семена от босилек, съдържат 25% от нужното количество фибри на ден, а благодарение на тях, здравето...

Как да отглеждаме босилек?

Босилекът е тропическо растение, не понася много студа и липсата на слънце. Съответно, ако го отглеждате в апартамент, осигурете му топлина и много слънчева светлина. Ако планирате да отглеждате босилек във вашата градина или селска къща, засадете семената само след като пролетните слани отминат и почвата се затопли напълно.

Засадете, в почва, добре дренирана с компост или оборски тор.

Ако сте избрали едролистни сортове, тогава поставете бъдещите растения на разстояние от половин метър един от друг. За босилек с малки листа идеалното разстояние е 30-35 см.

Не забравяйте, че босилекът много обича водата и затова си струва да мулчирате почвата, така че влагата да се запази по-добре и корените да не изсъхват.

Кои са трите най-ценни билки за белия дроб?

Здравето на белия дроб е от ключово значение за цялостното здравословно състояние на организма. Липсата на пълноценно дишане е пагубно ...

Не забравяйте да откъсвате листата от време на време и да отрязвате цветните глави, така че цялата енергия и всички сокове да бъдат насочени към растежа на листата - това ще ви е необходимо за готвене.

Как да берем листа от босилек?

Листата трябва да се берат само след като босилекът нарасне достатъчно, за да остави част от листата на стъблото. Отрежете горните листа. Внимавайте да не повредите стъблото и листните резници при прибиране на реколтата.

Как да съхраняваме листата от босилек?

Босилекът може да се суши на въздух на малки, насипни китки, но най-добре се съхранява замразен. За да замразите босилек, пасирайте измити листа от босилек в блендер или кухненски робот, като добавяте вода, ако е необходимо. Изсипете пюрето във формички за лед и замразете.

Руски лекари: Магданоз, спанак и босилек увеличават риска от тромбози

Имунологът Андрей Продеус назова в ефира на руския Канал 1 продуктите, които увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци, предаде...

Как да си направим сос песто?

Пестото е смес от пасиран босилек, чесън, настъргано сирене и зехтин. Може да го приготвите предварително и след това да го приберете в хладилник, полято със зехтин.

Тази смес може да се добави към спагети, пестото е чудесно за рибни или месни ястия, като се съчетава добре с лимонова мащерка, магданоз, зелен лук или чесън.

Пресните листа босилек са вкусни за салати, включително плодови салати. Босилекът също е основна съставка в тайландската и виетнамската кухня, а оцетът от босилек е добър за дресинг на салати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com