Тайните на стайните папрати

5352
Тайните на стайните папрати
Снимка: iStock

Папратите са най-разпространените растения в природната флора и най-вече влажните тропически гори. Там виреят прикрепени към дърветата, в различни пукнатини на скали, в почвата около различни водоеми.

Те са различни по своята форма, размери и начин на размножаване. Папратите са едни от най-добрите растения за отглеждане в банята с прозорци, където влажността на въздуха е голяма и влиза естествена светлина отвън. Техните листа изпаряват и отделят влага доста интензивно, като създават приятен макроклимат в зона с други растения. Предпочитани за поставяне в ъгъла на хола или офиса.

Какво да имаме предвид при отглеждането на стайна папрат

Папратите са разпространени навсякъде из природата, но най-голямо разнообразие откриваме в тропическите гори. Там можем да ги открием п...

Идеално е да си закупите папрат през пролетния сезон. През есенния или зимния, това растение не може да успее да се адаптира ефективно в нова среда и това води до неговото изсъхване. Нефролеписът е известен със своите различни големини и специална форма на листата. Адиантумът е чудесна  папрат с нежни листа, предпочита се поради своите червено обагрени и красиви  дръжки  на листото. При различните видове, техните листа са разнообразни по размер и степен на разклоненост. Тяхната повърхност  отблъсква водата, което не позволява водните капки да повредят и разкъсат листата.

За разлика от останалите видове папрат, асплениумът с дълги, ненаделени листа. Разположението им е фуниевидно, образувайки внушително растение, подобно на гнездо. Оттам идва и неговото популярно име - гнездовидна папрат. При асплениумите има и “живораждащи” видове  – по върховете на техните листа се появяват нови малки растения, които ако попаднат в почвата бързо се вкореняват в нея. Циртомиумът е с кожести листа с лъскавост по повърхността им. Младите растения са бавни в развитието си, но с възрастта се разрастват, образувайки по няколко нови листенца целогодишно.

Птерисът е с различни декорационни сортове. Критският птерис е с разнообразние в листата си – от изпъстрен цвят на бели ивици до едноцветни в по-тъмни или по-светлозелени багри, с листен ръб на вълни или с наделени върхове на листата, които наподобяват гребен на петел. Пелеята е много красив вид папрат, с дълги стебла и дребнички листа в кръгла форма. Платицериумът пък е папрат с необичаен ефирен вид. Наричана е още и  еленови рога, заради специфичната им листна форма. Тя има нужда от повече пространство, за да разкрие своята красота.

Давалията е много красив вид папрат, известен и като маймунско краче. Характеризира се с мъхести корени. При своята поява, листата и растат нагоре, достигайки до 90 сантиметра, обхващайки външната част на ръба и стените на съда, в който е засадено. Оставят се задължително отвън на саксията, така както е в естествената среда, в която корена свободно се увива около дънерите на дърветата и камъните в тропическите гори. Листата не бива да се подрязват, като  най-често тази папрат бива отглеждана във висящи саксии.

Тези цветя гонят щастието и парите от дома ви

Много хора погрешно смятат, че цветята са единствено част от декорацията у дома и единственият ефект от тях е свързан с обогатяване на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com