Тази сол е решението на всички проблеми в градината

46967
Тази сол е решението на всички проблеми в градината
Снимка: iStock

Ако отглеждате рози и домати, вероятно сте чували за хора, които третират своите растения с Епсамова (английска) сол. Това се възприема като "най-добре пазената тайна", въпреки че се използва в градинарството от стотици години. Но как английската сол може да благоприятства растенията и трябва ли да се прилага в домашната градина?

Какво е английска сол?

Епсамовата сол, известна още като английска сол и магнезиев сулфат, е химическо съединение, съставено от сяра, кислород и магнезий. Нейното име идва от град Епсом, Англия, където е била открита за пръв път през 17 век. Оттогава се използва за облекчаване на различни състояния при хора и животни, както и за насърчаване на растежа и развитието на цветята, плодовете и зеленчуците.

Как да използвате английска сол в градината?

Английска сол за стайните растения

Вероятно най-логичното и най-естественото място, откъдето може да започнете с Епсомовата сол, са стайните растения. Точно така. Те се нуждаят от нея, за да растат силни и здрави. Просто разтворете 2 супени лъжици от нея в 1 литър вода и използвайте течността, за да поливате растенията веднъж месечно.

Английска сол за зеленчуците

Тя може да помогне за освежаване и съживяване на старата градина или за създаване на здравословна среда за новата. Не се натрупва в почвата и не вреди на растенията, така че не се притеснявайте да я използвате. За общи цели действа добре като физиологичен разтвор за резервоар за пръскане (обикновено се предлага в магазините за градинарство).

Какво цвете да сложим във всяка стая

Просто разтворете 1 супена лъжица Епсомова сол в 4 литра вода и напълнете резервоара. Напръскайте градината след първоначалното засаждане, повторете след месец и накрая - когато зеленчуците започнат да узряват. Смята се, че тази практика може да даде по-богата и по-вкусна реколта. Моля, обърнете внимание, че английската сол е подходяща за всички растения, с изключение на определени видове градински чай. Този натурален продукт може да бъде много полезен за зеленчукови градини с домати и чушки.

Английска сол за доматите

Доматите са склонни към дефицит на магнезий в по-късен етап от вегетационния период, което може да се забележи с появата на жълти листа и намалено производство. За да предотвратите това, използвайте Епсомова сол в началото на засаждането или по време на растежа. Просто изсипете 1-2 супени лъжици в почвата, преди да поставите семената или разсада. И тъй като доматите растат, трябва да знаете, че може да използвате по 1 супена лъжица английска сол на всеки 30 сантиметра от височината на растението или да го пръскате със споменатия по-горе разтвор на всеки две седмици.

Топ-10 на най-вкусните сортове краставици

Английска сол за чушките

Чушките, също както доматите, са склонни към дефицит на магнезий. Еспомовате сол може да помогне за решаване на проблема. Просто добавете 1-2 супени лъжици в почвата, преди да поставите семената, разсада или растенията, и след това третирайте два пъти седмично, въз основа на височината на растението (вижте по-горе).

Английска сол за цветята

Цветните лехи, подобно на зеленчуковите градини, растат тучно с помощта на Епсомовата сол. За да я използвате, първо обработете почвата, след което напръскайте растенията с разтвор, съдържащ по 1 супена лъжица Епсомова сол за всеки 1 литър вода. Този метод трябва да се използва при първоначално засяване, по време на растеж и след цъфване на цветята. Ако не разполагате с резервоар за пръскане, може да използвате обикновена лейка. При розите и цветните храсти има някои допълнителни съвета относно използването на Епсомова сол:

Английска сол за розите

Епсомовата сол служи като чудесно средство за обогатяване на почвата с ценни хранителни вещества. Тя насърчава цветодаването и развитието на кореновата система на розите. За да се възползвате от нейните полезни свойства, може да направите следното: потопете розовите резници в разтвор от 1/2 чаена чаша Епсомова сол и 3-4 литра вода. След като се вкоренят, изкопайте няколко дупки и ги поставете в тях. Преди това обаче изсипете по 1 чаена лъжица Епсомова сол във всяка. Накрая покрийте с пръст и готово. Ако искате, може да използвате посочения разтвор, за да пръскате или поливате розите. В допълнение, обогатяването на почвата в началото на сезона с 1/2 чаена чаша Епсомова сол също оказва благоприятно въздействие върху техния растеж.

Кое градинско цвете е с най-приятен мирис?

Английска сол за храстите

Не всичко е съсипано: Направете това, за да спасите доматите след пороя

Едно от хубавите неща през лятото са вкусните плодове и зеленчуци, събрали топлите слънчеви лъчи. А доматите, които закупуваме от супер...

Този натурален продукт насърчава растежа на зелените и цъфтящите храсти, особено азалиите, рододендроните и вечнозелените. Използвайте по 1 супена лъжица Епсомова сол за 1 квадратен метър растение. Изсипете около корените и оставете да действа. Повтаряйте процедурата на всеки 2-4 седмици до постигане на оптимални резултати.

Английска сол за дърветата

Епсомовата сол предоставя редица хранителни вещества на дърветата. Тя прави техните корени по-силни и по-здрави. Ако вашите дървета цъфтят или дават плодове, Епсомовата сол може да увеличи тяхното производство. Добавяйте по 1-2 супени лъжици на всеки квадратен метър в почвата над кореновите зони 3-4 пъти годишно. Планирайте да правите това всеки сезон, за да подготвите дървото за промените във времето.

Английска сол за тревните площи

Епсомовата сол може да съживи не само градината, но и тревната площ. Тя е особено полезна за освежаване и предотвратяване на пожълтяването на тревата. Може да се приложи с помощта на резервоар за пръскане или маркуч с накрайник. Използвайте 1 1/2 килограм Епсомова сол за 120 квадратни метра, 3 килограма за 250 квадратни метра и 5 килограма за 500 квадратни метра. И не забравяйте да я разтворите в достатъчно вода, така че да получите концентриран разтвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com