Торене на морковите по месеци - кога какъв тор се използва

6933
Торене на морковите по месеци - кога какъв тор се използва
Снимка: iStock

Ранните сортове моркови, които се отглеждат за лятна консумация, се подхранват еднократно, приблизително 25 дни след поникването.

За среднозрели и къснозрели сортове моркови, които се отглеждат за съхранение, се извършват 2-3 подхранвания на сезон, веднъж месечно. Тъй като морковите се развиват много бавно, първото подхранване се извършва 3-4 седмици след поникването - в началото до средата на юни. Последното подхранване се извършва в началото - средата на август.

Морковите ще растат едри и сладки, ако ги торите така

Торене на морковите по месеци

Първото подхранване се извършва, когато на младия разсад се появят 3-4 истински листа. Идеалният тор в случая трябва да съдържа 15% азот, 12% фосфор и 22% калий, както и магнезий и бор.

Първото кореново подхранване може да се извърши с нитроамофоска. В този тор азотът, фосфорът и калият са в равни пропорции, по 16%, което е напълно приемливо за началния етап на растеж. Торът се разтваря добре във вода и се абсорбира бързо. В допълнение, фосфорът в нитроамофоската е в достъпна форма, торът ускорява растежа на надземните части и корените.

През юни можете да дадете органичен азотен тор под формата на зелена тор. Морковите и другите кореноплодни зеленчуци не се хранят с инфузия на оборски или птичи тор - свежата органична материя има лош ефект върху развитието на кореноплодите, те развиват много издънки. Освен това пресният оборски тор провокира развитието на гъбични заболявания по морковите.

Като органичен тор се използва инфузия на коприва или друг плевел. Буре или голям варел се пълни 2/3 с прясна трева и се пълни с вода почти до върха. При горещо време след 5-7 дни тревата ще ферментира и зеленият тор ще бъде готов за употреба. Разрежда се във вода в съотношение 1:5.

През юли е подходящо подхранване със сложни торове. Ако нямате под ръка сложни торове, можете сами да направите смес от прости торове:

  • 20 гр карбамид , 15 гр двоен суперфосфат и 30 гр калиев сулфат на 10 литра вода;
  • 15 гр калиев нитрат, 15 гр двоен суперфосфат (30 гр суперфосфат) на 10 литра вода.

През юли отново подхранете морковите със зелена тор от коприва или смес от различни билки. Но този път добавете дървесна пепел към тора. Пепелта е склад за макро- и микроелементи, има високо съдържание на калий, което е много полезно за морковите.

Август е времето за узряване на морковите. През този период върховете вече са спрели да растат, сега работят за растежа на кореноплодите. Азотното подхранване на морковите през август е противопоказано, т.к те ще предизвикат повторен растеж на надземната част, което не е необходимо.

През август морковите имат остра нужда от калий и бор. Тези елементи допринасят за натрупването на сухо вещество в кореноплодните зеленчуци, увеличават количеството захар в тях и насърчават узряването.

През август морковите се подхранват с торове с високо съдържание на калий, като калиев сулфат (46-50% калий), монокалиев фосфат (33% калий) или борофосфат (16% калий), последният също съдържа бор, който също е необходим на кореноплодни култури.

Съхраняване на морковите в почвата: Градинарите съветват КАК

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com