Всеки градинар ще ви каже: Как да се отървем от мухите по цветята с този лесен трик

28300
Всеки градинар ще ви каже: Как да се отървем от мухите по цветята с този лесен трик
Снимка: iStock/Guliver

Стайните растения придават живот на жилището ви, цветята го изпълват с аромат, а зеленината ви помага да релаксирате. Те обаче изискват грижи и могат да донесат не само аромат в дома ви, но и досадни мухи. За щастие те са с малки размери, не пренасят болести като домашната муха и са безвредни за човека и домашните любимци, но са достатъчно неприятни и досадни, за да желаете да се освободите от присъствието им. Как да се отървем от мухите по цветята е въпрос, който често домакините задават. Нека да видим първо как се появяват те, преди да ви разкрием трик как да се справите с тях.

Мухите по цветята в дома – тайният път на появата им

Цветето ви в саксия, което до снощи е нямало мухи, тази сутрин ви изненадва неприятно? Няма магии и загадки. Всъщност тези малки досадни мушички могат да влезнат в дома ви с пръстта за растението, дори тя да е закупена от специализиран магазин. Друга възможност за появата им е прекомерното поливане на растенията, което означава, че правилната грижа, подхранване, напояване са ключови за превенцията им. Ще забележите, че мушичките обитават пространството около и върху цветята, тъй като не могат да летят добре и няма да превземат дома ви, но се размножават бързо и това изисква незабавна реакция от ваша страна. Докато четете възможните решения на проблема и отговорите на въпроса как да се отървем от мухите по цветята, споделени от опитни градинари, не се тревожете – те няма да навредят на вас или растенията ви, безобидни са.

Лесни за отглеждане цветя, които буквално нямат нужда от вашите грижи

Как да се отървем от мухите по цветята – 5 работещи решения и лесен трик

1.       Ограничете поливането

Прекомерната влага е сред най-честите причини за появата на мушиците върху стайните ви растения. Ларвите им се развиват чудесно във влажна среда. Ако поддържате почвата суха, те ще загинат. Естествено внимавайте да не загине от суша и цветето ви. Нужен е баланс. Не пропускайте да изхвърлите водата от поставката на саксията. Тя е рай за развитието на мушиците, тъй като чрез нея получават непрекъсната влага.

2.       Вълшебните препарати

Потърсете в специализираните магазини препарати за борба с досадните мушици. Ще откриете различни варианти. Най-добре е съставките да са от растителен произход, за да не унищожите и полезните вещества и микроорганизми заедно с мушиците.

3.       Ленти за мухи

Лепящите ленти, с които браните апартамента си от досадните големи мухи, ще ви помогнат и при досадните малки. Вярно, не изглежда много красиво, а гледката на лента със стотици мушици не е най-приятната в дома ви, но решението е ефективно.

6 цветя, които ще парфюмират дома ви

4.       Негово величество калиевият перманганат – решение за много проблеми

Калиевият перманганат е лесно, ефективно и изгодно решение, което използват много градинари и земеделци, за да решат редица проблеми. Той е добър вариант и ако имате проблеми с мушици и се чудите как да се отървем от мухите по цветята. Разтворът пригответе слаб, а пръскането и поливането следва да е на всеки седем до десет дни в продължение на поне месец-два.

5.       Помощ от цитрусите

Цитрусовите плодове и маслото от тях са непоносими за мушиците. Използвайте етерично цитрусово масло, за да се справите с тях. Вода с няколко капки масло в нея е чудесна за поливане на растенията, нападнати от мушиците.

Как да се отървем от мухите по цветята – хитър трик

Необходим ви е трик, за да се справите с мушиците? Търсите интересно решение, нестандартно и различно? Изпробвайте този хитър трик, когато се чудите как да се отървем от мухите по цветята – украсете саксията с декоративни камъни. Те ще спрат развитието на ларвите на мухите. На пазара са налични разнообразни декоративни камъни, които не само ще ви отърват от мушиците, но и направят саксиите ви по-красиви и очарователни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com