Всички изхвърляме това, но само опитните градинари торят доматите с него

11107
Всички изхвърляме това, но само опитните градинари торят доматите с него
Снимка: iStock

Доматите са доста популярна култура, отглеждана от много градинари. Ако искате да защитите тези насаждения от болести и да насърчите растежа им, трябва да ги подхранвате правилно.

Правилните торове могат да направят вашите домати много по-сочни и вкусни. В допълнение, те ще бъдат полезни за защита на доматите от вредител, който често ги атакува - охлюви. В случая опитните градинари използват една достъпна и напълно безвредна съставка за подхранването им, която всички ние обикновено изхвърляме - утайката от кафе.

Най-добрите торове при засаждане на домати - какво се слага в дупката

Торене на доматите с утайка от кафе

Доматите са култура, която е доста взискателна по отношение на торенето и се нуждаят от доста различни хранителни вещества, за да растат. Въпреки това, можете сами да направите перфектния тор и това няма да отнеме много време или усилия.

Може да се изненадате, но обикновената утайка от кафе може да бъде изключително полезна за доматите, тъй като съдържа доста хранителни вещества, от които растенията се нуждаят, за да растат здрави и продуктивни.

Растенията се нуждаят от много фосфор, азот и калий - това са веществата, които могат да бъдат намерени в търговските торове. Но всичко това също се съдържа в утайката от кафе.

Най-добрият начин да използвате утайката от кафе за торене е да я превърнете в течен тор. Всичко, което трябва да направите, е да запазите цялата утайка от кафе всеки път, когато си приготвяте напитка. След това залейте използваната каша с вряща вода и я оставете да се настоява.

Сместа може да се използва за поливане на растения веднага след като изстине. Така ще им осигурите необходимите хранителни вещества, като дори можете да направите същото и с недопито кафе. Разредете го със същото количество вода и този тор ще даде на вашите растения достатъчно хранителни вещества.

Друг начин за торене е да разпръснете малко суха каша под корена на растението преди поливане, за да увеличите нивата на азот.

Кои растения могат да се торят с утайка от кафе

Използването на тази съставка в цветните градини има двоен ефект. Първо, с нейна помощ можете да подобрите състоянието на почвата, да коригирате нейния състав. За целта трябва да смесите пясък и утайка, след което да поръсите получената смес възможно най-близо до растенията. Ако трябва да се отървете от вредители, приложете по следния начин. Сухата утайка се заравя в земята на малка дълбочина, а настойка от утайка от кафе се използва за третиране на самите растения.

В розовите градини водният разтвор от утайка на кафе ще предпази храстите от атаките на охлюви и мравки, а появилият се особен аромат на кафе ще отблъсне летящите вредители. При системна обработка съставката се натрупва в почвата, като постепенно осигурява хранителни вещества.

Употребата на тор с кафе в почвата ще ускори и удължи периода на цъфтеж на луковичните и коренищните растения. Лалетата, божурите, хостите и лилиите ще отворят пъпките си по-бързо и цветовете им ще се задържат по-дълго. Друг ефект от този вид торене е наситеността и яркостта на цвета на пъпките и листата.

Билките, които трябва да засадите до доматите

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се справим с бурените в градината

С какво се прави най-често подхранване на дини и пъпеши

Как се прави подхранване на тревни площи

Кога е правилното време за подхранване на доматите с борна киселина

Какви грешки се допускат при подхранване на краставици с мая

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

С какво най-често се прави подхранване на пипер

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Топ 3 на най-добрите начини за борба с колорадския бръмбар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com