Забравете за досадните мухи като поставите ТЕЗИ растения

2671
Забравете за досадните мухи като поставите ТЕЗИ растения
Снимка: iStock

Комарите, мухите и другите летящи насекоми могат да съсипят удоволствието от отдих на открито. Но има някои билки и цветя, които могат да ви помогнат да се предпазите от тях и да се насладите на спокоен престой във вашата градина. Тези растения съдържат етерични масла, които имат репелентно действие. Въпреки че те не осигуряват 100% защита, ефектът от тях е забележим.

Подправки

Комарите и мухите няма да доближат дома ви, ако сложите това на перваза на прозореца

1. Лавандула

Лавандулата, известна със своя аромат, се използва не само за борба с молците, но и като отблъскващо средство срещу мухи, бълхи, молци и комари. В миналото хората вкарвали сушена лавандула в торбички и ги окачвали пред вратите или ги поставяли в сандъци с дрехи. Започнете да поставяте клонки от лавандула на вашата веранда, тераса или в дома ви.

2. Босилек

Пикантната трева на босилека не е по вкуса на мухите и комарите. Поставете саксии с босилек на местата за почивка - на барбекюто, верандата и лятната кухня. Можете също да използвате сушения босилек като репелент.

3. Мащерка

Мащерката е растение, което се отглежда в саксии или на открити, слънчеви места и се използва като подправка. Малко хора знаят, че мащерката отблъсква комарите. За да я използвате като репелент, трябва да смачкате няколко листа и да нанесете сока върху кожата. Внимавайте, тъй като етеричното масло може да причини алергични реакции.

Трик с фолио, който ще държи мухите и комарите надалеч

4. Лимонена трева

Екстрактът от лимонена трева се добавя към репеленти и свещи против комари. Това растение е непретенциозно и бързо расте в градината. Засадете го на слънчеви и добре проветриви места. През зимата можете да отглеждате лимонена трева като зеленина на прозореца и да я използвате за приготвяне на чай.

5. Розмарин

Розмаринът не само предпазва от кръвосмучещи насекоми и градински вредители, но може да се използва и като репелент. За да направите репелент с розмарин, вземете клонки от растението, изсипете вряла вода в равни пропорции и оставете за половин час. Изстискайте напоените листа, смесете с чиста вода и напръскайте върху дрехите и в дома.

Декоративни цветя

Сместа, която ще ви отърве от мухите и комарите ЗАВИНАГИ!

1. Невенчета

Невенът отблъсква комари, листни въшки и дори зайци. Корените на невен също помагат в борбата с фитозаболяванията. Засадете невенчета близо до овощни дървета или в градинските лехи. Също така, невенът има положителен ефект върху растежа на градинските рози.

2. Хризантема

Пиретринът, който се съдържа в част от хризантемите, има мощен репелентен ефект върху насекомите. Хризантемите се използват в естествени репеленти, шампоани против бълхи и дървеници. Освен това, те не се понасят от вредители като мравки, хлебарки, акари, въшки и дървеници.

3. Алиум

Сферичните съцветия на алиума отблъскват не само кръвосмучещи насекоми, но и множество градински вредители. Охлювите,повечето видове мухи, листни въшки и зелеви пеперуди се страхуват от алиума. Засадете алиум близо до боб, зеле, картофи и патладжани.

Използвайте това и забрави за мухите и комарите в дома!

4. Петуния

Петунията не само украсява градината, но и отблъсква листни въшки, цикади, гърмящи змии и доматени ястреби. Поставете петунии до грах, боб, домати и чушки.

5. Настурция

Ароматът на настурцията е неприятен за много вредители, като зелева пеперуда, белокрилка и листни въшки. Засаждайте настурции до зеленчуци, които са засегнати от тези насекоми.

Използвайте тези растения, съдържащи етерични масла, за да се насладите на спокоен и безпроблемен престой на открито без да бъдете смущавани от комари, мухи и други нахални насекоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com