Забравете за жълтите петна по листата на доматите с този лесен трик

1998
Забравете за жълтите петна по листата на доматите с този лесен трик
Снимка: Istock

Доматите са една от най-популярните култури в градината, но в процеса на отглеждането им може да се сблъскате с различни проблеми, включително появата на жълти петна по листата. Жълтият цвят може да бъде знак за различни проблеми, които засягат тяхното здраве и добив.

Какво причинява пожълтяването на листата на доматите?

Недостатъчни хранителни вещества: Най-популярната причина за жълтите доматени листа е липсата на азот, желязо и магнезий. Тези недостиг веднага се отразяват на цвета на листата. Регулирането на хранителния баланс с помощта на торове, богати на необходимите вещества, е от съществено значение за възстановяване на здравето на растенията.

Видите ли кафяви петна по доматите, незабавно направете ТОВА

Поливане: Твърде много или твърде малко влага може да доведе до жълто оцветяване на листата на доматите. Прекомерната влага може да доведе до липса на кислород в корените, докато недостатъчната влага може да доведе до изсушаване на растенията. Редовното и умерено поливане е от съществено значение за поддържането на оптималната влажност на почвата.

Болести и вредители: Някои болести като късна болест и доматена мозайка, както и вредители като трипси и белокрилки, могат да бъдат причината за обезцветяването на листата. Наблюдаването на растенията и прилагането на подходящи мерки за контрол на болести и вредители е от съществено значение за предотвратяване на щети.

домати

Как да се справим с проблема с пожълтяването на листата?

Правилно хранене на растенията: Използването на торове, съдържащи основни хранителни вещества, е от ключово значение за поддържането на добро здраве на доматите. Органичните торове са добър избор за подобряване на плодородието на почвата.

Регулиране на напояването: Поддържането на подходяща хидратация е от съществено значение за предотвратяване на прекомерното или недостатъчното поливане. Редовната проверка на влажността на почвата и регулирането на поливането са от съществено значение за поддържането на здрави растения.

Веднага направете това, ако по листата на доматите има кафяви петна

Управление на болести и вредители: Предприемането на превантивни мерки за предотвратяване на болести и вредители е от съществено значение. Редовното наблюдение на растенията и прилагането на необходимите мерки за контрол на болести и вредители помагат за запазването на здравето на доматите.

В заключение, поддържането на здрави домати изисква внимание към техните нужди за хранене, поливане и защита от болести, и вредители. Следвайки простите съвети за грижа, можете да забравите за жълтите петна по листата на доматите и да се насладите на изобилието от вкусни плодове във вашата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се грижим за Орхидея Дендробиум – ето особеностите

Може ли да се сади в градината през Страстната седмица?

Защо опитните градинари поръсват градината със захар?

Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

Защо репичките стават горчиви?

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com