Защо марулята горчи - ето къде грешат градинарите

14646
Защо марулята горчи - ето къде грешат градинарите
Снимка: iStock

Марулята може да е един от първите зеленчуци, които ще се появят във вашата градина. Но за да бъде наистина вкусна и да не горчи, трябва да спазвате няколко основни правила.

Ако искате листата на вашата салата да са сочни и хрупкави, а не горчиви, трябва да знаете само няколко важни трика. Важно е да се разбере, че листата на този зеленчук натрупват много различни вещества, които могат да допринесат за горчивия вкус. Те включват излагане на прекомерно слънце, прехранване с азот

Кога се сее марулята - ето как да разберем

Причини, поради които марулята горчи

Марулята определено не трябва да се засажда под открито слънце. Също така обърнете внимание на факта, че храстите определено не трябва да се засаждат близо един до друг - ще бъде много по-добре да оставите малко разстояние между тях. Ако марулите са засадени прекалено тясно, те няма да може да се развиват както трябва.

Марулуите обичат азотните торове, но трябва да внимавате с количеството им - прекаленото подхранване няма да доведе до желания резултат.

Факт е, че ако не спазвате нормите за въвеждането му, поради свойството да натрупват вещества, в салатата ще има много нитрати. За да предотвратите това, трябва да използвате само малко количество тор в началото на засаждането.

Салатата има нужда от влага, защото без нея много бързо ще придобие горчив вкус. И след като листата на марулята се появят на лехите, е много важно да ги поливате с определена честота - поне през ден.

Но по време на формирането на розетката поливането трябва да става още по-често и по-обилно - само така ще получите желаната реколта.

Веднага след засаждането е по-добре разсадът да се напои с разтвор на хумат или концентрат за растеж, така че вкореняването значително да се подобри. Ако растенията са засадени рано, те се покриват с агрофибър и перфориран филм. По-добре е да покриете най-ранните насаждения веднага след засаждането. Филмът се отстранява след 2-3 седмици, а агрофибърът се отстранява 10-12 дни преди началото на прибирането на реколтата. Ако покриете насажденията, това ускорява прибирането на реколтата с 2 седмици. Покритите растения могат да се поливат над покритията. Ако площта за засаждане е неравна, тогава първо се извършва поливане и след това покриване.

Радвайте се на СВЕЖА маруля в домашната градина: Градинарите съветват

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com