Защо всички градинари прилагат поливането с бананови кори?

4568
Защо всички градинари прилагат поливането с бананови кори?
Снимка: iStock/Guliver

Народните средства отдавна се използват като торове за градината. Техните предимства включват достъпност, ниска цена, естествен състав и безопасност от екологична гледна точка. Така, например, банановите кори са популярна суровина за приготвяне на тор за разсад. Въпреки това, не всички знаят, че този тор е много подходящ за някои култури - но не и за други.

Какви ползи и вреди има от банановите кори за растенията?

Банановите кори могат да бъдат класифицирани като органичен тор. Кожата на плода е наситена с полезни вещества не по-малко от пулпата му. Бананите и техните кори съдържат много микро- и макроелементи и най-вече фосфор, магнезий, калий, калций. Изброените вещества имат позитивен ефект за корените на растенията, укрепват имунитета им, насърчават активния растеж и повишават адаптивните способности (да понасят краткотрайна суша или застудяване).

УСПЕШНИ методи за използване на бананови кори в градината

Зеленчуковите разсади реагират чувствително както на недостига, така и на излишъка от химически торове. Органичното хранене е отлична алтернатива в този случай. Използвайки народни средства, е трудно да се пренасити почвата с хранителни вещества.

Въпреки това, този тор има и някои недостатъци. Причината е, че бананите се отглеждат на огромни плантации, където не могат без използването на химикали. Кората е своеобразен филтър, който спира влизането на вредни вещества в плода. Така в нея се натрупват химични съединения, използвани по време на обработката. Затова, преди ползването на бананови кори, измивайте повърхността им със сапун и вода, за да премахнете всички останали химикали.

За кои култури торът е подходящ и за кои не?

Обикновеният купувач не може да контролира колко точно е спазена технологията за обработка на плодовете преди продажбата. Ето защо банановите кори се използват само за тези растения, които не натрупват вредни вещества в пулпата си. На първо място това са слънчогледи, патладжани, домати, картофи.

Поливането с бананова вода дава добри резултати, ако се прилага при краставици, зеле и други представители на семейство Кръстоцветни. Такъв тор ще бъде особено полезен и за картофовите култури, тъй като съдържа много калий. По отношение на ефективността, торенето с бананови кори е сравнимо с резултатите от използването на минерални торове. В същото време практиката показва, че не е подходящо за луковични и зърнени култури. Естествено, не ще причини никаква вреда - но не ще има и видим полезен ефекти за растенията.

Защо опитните градинари заравят бананова кора в градината си? Това всеки трябва да го знае!

Особености на използването на бананова вода

На различните етапи от развитието си зеленчуковите култури се нуждаят от различно количество хранителни вещества. Способността им да абсорбират минерали също е различна. Има доста възможности за използване на бананови кори за подхранване – използват се сурови, печени или сушени. От тях се приготвя разтвор или се смилат на прах. Такива органични суровини също са подходящи за приготвяне на компост.

Младите растения усвояват най-лесно минералите от суровите бананови кори. Всички други видове подхранване са подходящи за зеленчуци в по-късен етап от вегетационния период.

Подхранването на разсад с бананови кори е много просто. Корите се нарязват на ситно, накисват се във вода и разсадът се полива с тази смес. Може и да се заровят сухи в горния почвен слой, без пряк контакт с корените – а след това да се полее. Периодът на разлагане на банановите кори е 7-10 дни. В това време органичната материя на корите напълно ще се разложи, осигурявайки подхранване на разсада. След такова хранене дори слабите растения се трансформират позитивно.

Естествено, използвайки народни средства като тор за разсад, трябва да действате разумно. Банановите кори са чудесни за краставици, картофои и кръстоцветни култури. Младите растения ще абсорбират хранителните вещества най-добре, ако корите се използват пресни. Преди употреба кората се измива със сапун, за да се отстранят вредните вещества от повърхността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ако отглеждате доматен разсад на перваза, винаги го торете по този начин

Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

Засаждане на доматите - НЕ слагайте това в дупката

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com