Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

48-годишна жена в мозъчна смърт стана донор на трима души

26 юни 2024, 11:38 часа • 8008 прочитания

Изпаднала в мозъчна смърт пациентка от Шумен стана донор на трима души. Близките на 48-годишната жена са дали съгласие органите ѝ да бъдат трансплантирани.

Донорската ситуация е реализирана в университетската болница "Св. Марина" във Варна, а органите са транспортирани със "Спартан", съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Шанс за живот

Две жени с хронична бъбречна недостатъчност бяха трансплантирани в УМБАЛ "Александровска". Те са избрани сред шестима от листата на чакащите за присъждане на бъбрек, тъй като са с най-голям процент органна съвместимост, посочиха от лечебното заведение.

ОЩЕ: Двама румънци получиха втори шанс за живот след донорска ситуация у нас

Бъбречните трансплантации са извършени тази нощ на 47-годишна жена от Гълъбово, на диализно лечение от 18 месеца, и на жена на 51 години от Стара Загора, която провежда диализно лечение от един месец. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Третата трансплантация е извършена във Военномедицинска академия, където бе присаден черен дроб на 48-годишна жена. Това е третата трансплантация във ВМА за годината и 101-та от началото на трансплантационната програма в академията, посочват от лечебното заведение.

"Трансплантацията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентката се намира в реанимация, в стабилно състояние", коментира проф. Ивелин Такоров, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес